faültetés, emlékkőavatás

2020.10.30. 07:05

Színháztörténeti kezdeményezés – Pénteken játsszák Az ember tragédiája 2.0-át

Két évvel ezelőtt ültetett egy vadalmafát a Vörösmarty Színház társulata a Jávor Ottó téren. A fa cseperedik, növekedik. Csütörtökön egy emlékkövet avattak ugyanott.

Majer Tamás

Márton László (b) leleplezett, Szikora János, Bagó Bertalan, Hargitai Iván és Horváth Csaba figyelt

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Bár egy almafa ültetése még akkor is helyes volna, ha úgy tudnánk, holnap elpusztul a világ, nem csupán a kertészkedő attitűdnek állít emléket az emlékkő.

Márton László (b) leleplezett, Szikora János, Bagó Bertalan, Hargitai Iván és Horváth Csaba figyelt
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A fa 2018-ban Madách Imre Az ember tragédiája című színjátékának bemutatója előtt került itt földbe. Az előadást négy rendező jegyezte: Bagó Bertalan, Hargitai Iván, Horváth Csaba és Szikora János. Az emlékkő pedig azért most került elé, mert most jön a „folytatás”, Az ember tragédiája 2.0 bemutatója. A rendezők ugyanazok. Az írók: Darvasi László, Márton László, Tasnádi István, Závada Pál. A kortársak a fehérvári teátrum felkérésére írtak új drámakompozíciót, nem Madách műve helyett, hanem annak ötletét továbbgörgetve. A premier szombat este lesz, de már pénteken is nézők előtt játsszák. Ősbemutató.

 

A színmű négy színből és egy, az eredetihez hasonló keretjátékból áll. Ez utóbbit és a Délfrancia szín című részt Márton László írta.

– Mi, az alkotók az emberiség példáján keresztül szólítjuk meg a székesfehérvári közönséget – mondta az író, mielőtt leleplezte az emlékkövet, majd a színtársulatot méltatta, amely e nehéz időben is nekirugaszkodott ennek az embert próbáló, hatalmas feladatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában