Az alkotónak évtizedekkel ezelőtt nyoma veszett

2020.10.21. 07:25

Szépen rajzolt viselet – Kiállítás nyílt a Kisfaludi Közösségi Házban

A Kisfaludi Közösségi Házban a minap nyílt kiállításon színes, festett művekről kaphatunk képet az autentikus erdélyi viseletekről.

Bokros Judit

Illyés Endréné ajánlotta a látogatók figyelmébe a november 18-ig látható kiállítás anyagát

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A színezett tusrajzokon férfiak és nők pompáznak szebbnél szebb népviseletekben, amelyek a Partium vagy Székelyföld öltözékeit mutatják be. A képek részletgazdagsága szemet gyönyörködtető, és jól megfigyelhető rajtuk a különféle ruhadarabok díszítése.

A tárlat különleges anyaga Adorjáni Zoltán marosvásárhelyi nagyszüleinek a hagyatékából származik, és Tibai Tiboron – az esemény házigazdáján – keresztül jutott el Illyés Endréné Tünde restaurátorhoz, miután már megfogalmazódott a bemutatás gondolata.

Illyés Endréné ajánlotta a látogatók figyelmébe a november 18-ig látható kiállítás anyagát
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A múlt heti megnyitón is ő beszélt részletesebben az alkotóról, az 1922-ben született Földes Editről, aki a kolozsvári Unitárius Kollégium és Tanítóképző Intézet rajztermében tökéletesítette rajztudását. Már egy 1939-es kiállításon is felfigyeltek rá, egy évvel később pedig, egy pályázaton második díjat nyert magyaros ruhaterveivel. A hölgy szakmai karrierje ezután felívelt, az erdélyi színházak örömmel foglalkoztatták, jelmeztervezéssel bízták meg. A marosvásárhelyi Állami Bábszínház bemutatóira 1950-től évente tervezett, 1960 óta azonban semmit sem tudni Földes Editről – nyoma veszett.

Az általa készített tusrajzokat egy közel hetven darabos mappából válogatták ki a tárlatra. Nagy értéke a gyűjteménynek, hogy nem csupán a kész viseleteket ábrázolja nagy részletességgel, hanem például mellények szabásmintáit is dokumentálja, ami nagy segítség lehetett a színpadi öltözékek tervezéséhez.

A kiállítás megnyitóján Illyés Tünde részletesen elemezte a székely népviseleteket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában