Életre kelt folyóirat

2020.10.07. 07:15

A pandémia nem szabhat határt az irodalomnak

Rendhagyó keretek között kezdődött és zajlik a huszonegyedik alkalommal megrendezett Határon Túli Magyar Irodalom Napjai rendezvénysorozat, melynek idén az Öreghegyi Közösségi Ház ad otthont.

Héjj Vivien

Arató Antal visszaemlékezésében Szakolczay Lajos munkásságát méltatta

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Nagy fájdalmunk, hogy a kialakult helyzet miatt a külhoni magyar írótársaink nem tudnak jelen lenni, de nem szerettük volna, hogy ez a huszonegy éve tartó folyamat megszakadjon. Azt a megoldást találtuk ki, hogy élő, folyóiratszerű felolvasóestet tartunk azoknak az írásaiból, akik most nem lehetnek jelen ezen az eseményen – mondta kérdésünkre Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke.

Az országhatár túloldalán élők örömmel, megértéssel és hittel álltak a nem mindennapi helyzethez. Beküldött írásaikkal hozzájárultak ahhoz, hogy az immár több mint két évtizedes hagyomány a pandémia évében se szakadjon meg. Összesen 14 alkotás érkezett a keddi eseményre, melyeket a Vörösmarty Társaság tagjai olvastak fel. A tematika rendkívül színes és változatos volt.

Arató Antal visszaemlékezésében Szakolczay Lajos munkásságát méltatta
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az esemény kezdetén Arató Antal, a Vörösmarty Társaság örökös címzetes elnöke visszaemlékezésében Szakolczay Lajos munkásságát méltatta. Mint elmondta, az író tanulmányait egyedülállóvá teszi a tájékozottság és a tárgyismeret. Az elmúlt esztendők rendezvényeiről Vakler Lajos újságíró tartott vetített képes előadást. Végezetül az öreghegyi Mária-szobornál az esemény résztvevői gyertyagyújtással emlékeztek az aradi vértanúkra.

Az események ma délután négy órától folytatódnak, minden érdeklődőt szeretettel várnak az Öreghegyi Közösségi Házban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában