több mint tíz éve

2020.09.28. 07:20

Kicsinyített történelem: a makett show bája

Izgalmas történelmi, kulturális és építészeti utazáson vehetett részt, aki ellátogatott a makett show-ra.

S. Töttő Rita

A lovasberényi Bodri Attila és a fehérvári Darvas Dávid a második világháború járműveit hozta el

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Második világháborús harcjárművek, repülőgépek, kamionok, autók, valamint épületek kaptak helyet a Székesfehérvári Makett Show-n, amelyre ezúttal is az ország minden tájáról hívott makettezőket a Székesfehérvári Makettezők Baráti Köre. Vezetőjük, Vígh János a Szent István Művelődési Házban mesélt a makettekről, a történelem, építészet, kultúra kicsinyített világáról:

– Tizenhat kiállító munkáját hoztuk a bemutatóra, amelyet már több mint tíz éve rendezünk ezen a helyszínen. Valójában azonban 1982 óta szervezünk makettkiállításokat a városban – tette hozzá, majd megmutatta féltve őrzött makettjei legszebb darabjait – amelyek mindegyikét valamilyen kevésbé ismert történelmi esemény fűzött Magyarországhoz. – Itt van például ez a Ford autó, amelyet egyedül Magyarországon, Győrben gyártottak. Ám mire elkészült a prototípus, a tankot, amelynek szállítására készült volna, kivonták a forgalomból. Így egyetlen darabot gyártottak le belőle – emeli magasba a kis járművet a főszervező.

 

Társai, a kiállítók is hasonló gondossággal készítették saját alkotásaikat. A lovasberényi Bodri Attila és a fehérvári Darvas Dávid második világháborús harci járműveket mutatott be a közönségnek. Míg Attila inkább a repülőgépeket részesíti előnyben, addig a „civilben” katona Dávid apró tankokat hozott a makett show-ra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában