bárkit megérinthet

2020.09.14. 07:50

Horváth Irma és Vacsi Viola bemutatták Tükörvény című könyvüket

Mi van akkor, ha úgy érezzük: válaszúthoz érkezünk? Amikor fontos döntést kell meghoznunk az életünkben? Azt gondoljuk, mindenképpen választanunk kell, pedig nem biztos.

Bokros Judit

Az önismeretet segítő, önfejlesztő könyvek általában népszerűek az utóbbi időben. Egy székesfehérvári szerzőpáros, a sokak által ismert Horváth Irma és Vacsi Viola is ebben a műfajban vágott bele a könyvírásba, hiszen mindkettőjük otthonosan mozog ezen a területen, sok éves tapasztalattal rendelkeznek, és úgy gondolták, hogy ezt most másokkal is szeretnék megosztani. Regényben kezdtek hát gondolkodni, s ez elméleti tervezgetést idén májusban váltották föl a tettek, az egymásra hangolódás pedig annyira jól sikerült, hogy augusztusban már kézbe is vehették a puha borítású, kellemes küllemű Tükörvény című könyvüket. Az „első közös gyermeküket” – hangzott el a minap tartott kötetbemutatón a Köfém Művelődési Házban, ahol Temesvári Márta kérdezte a hölgyeket.

A közönség hamar megtudhatta, hogy nem pusztán történetmesélésről van szó, hanem a szerzők a cselekményen keresztül fontos, univerzális tanításokat, bölcsességeket osztanak meg az olvasóval, aki így közelebb kerülhet valódi önmagához.

Vacsi Viola és Horváth Irma mesélt a regény keletkezéséről Fotó: Pesti Tamás

Az oldott hangulatú, online is közvetített esemény kezdetén a különféle módszerekben ismeretet szerzett, önismereti tanácsadással foglalkozó Viola elmondta: az elmúlt tíz évben nagyon sok személyes élettörténettel ismerkedett meg, és az utóbbi pár évben úgy érezte, nagyon szeretné megosztani valamilyen formában a hallottakat. Méghozzá azért, hogy minél többen juthassanak el fontos felismerésekig, amelyek akár jobb életminőséget eredményezhetnek. Barátnője, írótársa, Irma kisgyermekkori zenei neveléssel foglalkozik például a Ringatókon keresztül, de jó ideje ír verseket, novellákat, s masszázzsal is foglalkozott. Így szinte kínálta magát az együttműködés kettejük között. Úgy vélték: szeretnék átadni a tudást, az általuk már tudott törvényszerűségeket, hátha ezáltal is jobbá tudják tenni a világot.

A munka menetéről elmesélték: Viola szándékához a végső lökést Irma adta meg, aki tavasszal, a viszonylag tétlenebb karantén időszaka alatt vetette fel, hogy készülhetne könyv. Az ihlet is azonnal jött, meglett a fő helyszín és a főszereplő, s abban is megegyeztek, hogy a kerettörténetet főleg Irma írja, a hozzá kapcsolódó tanításokat, bölcsességeket pedig Viola. Haladt is a munka szépen, ám jött egy elakadás, amikor valahogy egyikőjük sem tudta, hogyan tovább. Bármit írtak, azt nem érezték megfelelőnek. Itt lépett közbe Bogenfürst Viktor, aki végigkövette a folyamatot, s úgy döntött: megír egy fejezetet.

Ezzel pedig visszazökkentette a szerzőket, ám az már akkor kiderült, hogy az általa lejegyzett rész a könyv zárása lesz. A befejezés tehát egy férfinak köszönhető, és a bemutatón kiderült az is, hogy bizony az olvasás sem csupán nőknek ajánlott.

Viola és Irma akár pároknak, családoknak is ajánlja a Tükörvényt, amiről kiderült, hogy már eddig is sokaknak nyújtott kapaszkodót, többeknek pedig megerősítést adott.

A bemutatón ott volt a borítót tervező Vacsi Marcsi (Viola édesanyja), akinek festménykiállítása még látható az aulában, valamint az illusztrációkért felelős Fejes Fanni, aki Irma lánya. Ebből is látszik, milyen jó kis csapatmunka révén állt össze a könyv, ami bizonyára megtalálja azokat, akiknek igazán szükségük van rá.

Olvasd el ezt is!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában