Szironta

2020.09.14. 07:20

Emlékezetes harangkoncert Agárdon

Az Agárdi Popstrandon szombaton megrendezett Harangfesztivál előhírnökeként a besnyői Szironta együttes emlékezetes harangkoncertet adott a településen.

V. Varga József

Sólyom Balázs, Konkoly Violetta, Czumpft Krisztina, Rozbora Ádám és Germán Márton Fotó: VV

A hölgyek, urak kamaraegyüttesük küldetését úgy fogalmazták meg: képessé kell válniuk a kultúrát, a zenét és az ezekhez kapcsolódó szolgáltatásokat úgy összekapcsolni, hogy hallgatóságuk szépséget, örömöt leljen benne. Amint megtudtuk tőlük: 2004-ben alapított formációjuk kezdetben a népzenével, majd a magyar csengettyűkkel vívott ki sikert magának, mára hazánk legnagyobb – de európai viszonylatban is kiemelkedőnek mondható – hangszerparkjával rendelkeznek a handbellek területén.

Évi mintegy ötven koncertjükkel, több külföldi fellépésükkel járulnak hozzá a harangok, a csengettyűk megismertetéséhez. Műsorukban elsősorban klasszikus zeneirodalmi műveket dolgoznak föl, de szívesen kirándulnak a populárisabb műfajok irányába is. Az amerikai bronz harangok új lehetőséget nyitottak a számukra, hiszen hazánkban egyedülálló – de Európában is ritkaságszámba megy – az a hangterjedelem, amelyet általuk „be tudnak játszani”.

Sólyom Balázs, Konkoly Violetta, Czumpft Krisztina, Rozbora Ádám és Germán Márton Fotó: VV

A Szironta lepsényi koncertjét Vivaldi G-dúr Concertojának második, Andante tételével nyitotta, majd Pachelbel D-dúr Kánonja és Csajkovszkij: A hattyúk tava balettjéből a négy kishattyú második felvonásbeli tánca következett. A délután egyik fénypontjaként Sosztakovics híres II. Jazz Szvitjének édes-bús, lírikus keringőjének közismert hangjai csendültek fel a nagyközség impozáns református templomában. A Somewhere Over the Rainbow, Harold Arlen fülbemászó dala 1939-ben hangzott fel először a filmvásznon. Ím, a Szironta által a harangkoncert hallgatósága is „átmehetett” a szivárvány alatt…

Olvasd el ezt is!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában