20. születésnap

2020.09.18. 20:00

A kultúra összetartó ereje – Jubileumot ünnepelhetett Ercsi

Szeptember első hetében Ercsi díszpolgárára, Eötvös Józsefre emlékeztek a lakók, a város 20 éves évfordulója alkalmából. Bár az előző évekhez képest több programot is le kellett mondani a vírus miatt, a kultúra szerelmesei összefogtak, és felejthetetlen napokat varázsoltak a város jubileuma alkalmából.

Kecskés Zoltán

Eötvös József: A házasulók c. darabját adták elő, melyet Murzsa Kata álmodott meg

Fotó: Marczinka Á

Ercsi kulturális életének sajátos jelleget ad Eötvös József emlékének ápolása. A település az emlékház kiállításával, és az évente megrendezett Eötvös-napok rendezvényeivel tiszteleg emlékének. Hazánk első kultuszminisztere, Eötvös József gyermek- és ifjúkorának jelentős részét a nagyszülői birtokon, Ercsiben töltötte. A város saját szülöttének és halottjának tekinti. Báró Eötvös Józsefet a város határában, a nagyanyja által építtetett kápolnában helyezték örök nyugalomra.

A Zorica Tánccsoport vezetőjével, Gólics Anitával beszélgettünk, akinek a neve ismerősen csenghet olvasóinknak, ugyanis együttesével ők is csatlakoztak még júniusban az „Összetartozás 100 folk”-hoz, ami a Trianon 100. évfordulója alkalmából, a nemzeti összetartozásról szólt. Vele beszélgettünk a város jubileumi rendezvénye kapcsán. Tánccsoportjával újra kivette a részét az ünneplésből.

Eötvös József: A házasulók c. darabját adták elő, melyet Murzsa Kata álmodott meg
Fotó: Marczinka Á.

– Idén sajnos a hétvégi programok nagy része elmaradt, ráadásul a szombati, egész napos nagy rendezvényt teljesen törölni kellett, így elmaradtak a különböző előadóművészek és tánccsoportok színpadi produkciója is. Viszont számos más színes menetrenddel kárpótolták az érdeklődőket: volt Ercsi-kvíz, kalandtúra, festménykiállítás, irodalmi pályázat. A város 20 éves születésnapja alkalmából ráadásul egy időkapszulát is elhelyeztek az Eötvös Múzeum udvarán, amibe kedves üzenetek, gondolatok kerültek bele magánszemélyektől, civil szervezetektől. Mindenki elhelyezhette vágyát, jó kívánságát. Ennek a felnyitását 30 év múlva tervezik – mondta lelkesen Gólics Anita.

Mivel a szombati fellépésük is elmaradt a fentebb említett ok, a koronavírus miatt, nem hagyták teljes egészében veszni hagyni. A tánccsoporttal egyeztetve a Duna-parton tartottak egy rögtönzött táncházat, amibe bárki becsatlakozhatott, majd előadták a makedón koreográfiájukat flashmob jelleggel. Ebből egy igazi jamboree kerekedett, sok mosolygós arccal és vidámsággal ebben a vészterhes időkben. Innen mindenki hazasietett és készültek az esti fellépésre, ami elmondása szerint az Eötvös-hét nagy izga­lommal várt eseménye volt.

– Felemelő érzés volt, hogy szerepelhettünk Eötvös József A házasulók című zenés darabban, melyet Murzsa Kata álmodott színpadra csupa ercsi szereplővel. Kólót táncoltunk, a becaracot pedig egyik táncosunk kísérte tamburán. Élményekkel teli volt, hogy táncolhattunk Ercsiért, azért a városért, aminek sokat köszönhetünk. Emiatt is alakult meg tulajdonképpen 2007-ben a Zorica Tánccsoportunk, amely többnyire azon családok leszármazottai, akik az 1630-as években Dalmáciából a török elől menekülve találtak Magyarországon, Ercsiben új hazára. De visszatérve az előadásra, fantasztikusan sikerült! A járvány miatt a színházteremben 165 széket engedélyeztek, így pénteken és szombaton is előadták a színdarabot. Mindkét alkalommal telt ház volt.

Beszélgetésünk végén elmondta, hogy bár szomorúan vették tudomásul az elmúlt időszak sorra elmaradt rendezvényeit – többek között hét fellépésüket is lemondták –, de bízik benne, hogy az Eötvös-héttel a csapatot és így a közönséget is fel tudták egy picit rázni és mosolyt csalni valamennyi résztvevő arcára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában