Baglyok, mindenhol

2020.08.09. 07:10

Szárnyas barátainkkal van tele a Tolnai könyvtár

A maga módján elragadó hangulat fogadta az egyszeri embert a Tolnai utcai tagkönyvtárban, ahol amerre nézett, baglyokat látott.

Korondy Tamás

Fából készült kis baglyok a könyvtár polcán Fotó: Pesti Tamás

Lassan két hete tart már az említett helyen F. Dőry Magdolna bagolygyűjtemény-kiállítása, s ennek apropóján beszéltünk magával a gyűjtővel.

– Már gyermekkoromban is kedveltem a baglyokat. 1994-ben, mikor a városi könyvtárba mentem dolgozni, akkor halt meg Deák Dénes, akinek az értéktelennek vélt dolgait kiárusították. Ott láttam meg egy rézbaglyot, meg is vettem, és onnantól fogva valahogy nagyon lassan beszivárogtak az életembe ezek az állatok – fejtette ki F. Dőry Magdolna, akit 2007-ben kértek fel először arra, hogy mutassa meg akkor még csupán százdarabos gyűjteményét.

Baglyot ábrázoló táskákat mutat F. Dőry Magdolna Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– A Gárdonyi Géza művelődési ház folyosóján állítottuk ki őket, és hatalmas sikere volt. Olyannyira, hogy a rendezvény után egyből felhívott egy győri fiatalember, hogy szeretné megszervezni a bagolygyűjtők találkozóját. 2008-ban jött létre először, s utána is nagyjából évente találkoztunk, összesen öt-hat alkalommal.

Fából készült kis baglyok a könyvtár polcán Fotó: Pesti Tamás

A gyűjtő elmondása szerint a baglyok iránti szenvedély az első kiállítás után erősödött fel benne, s azóta már mindenki tudja ezt a szerettei, ismerősei körében. Ajándék gyanánt nem csokoládét vagy bort, inkább baglyo(ka)t ábrázoló tárgyakat kap.

– A legnagyobb kiállításom Perkátán volt 2016-ban, ahol rábeszélt a könyvtáros, hogy az összes baglyot vigyem le. Akkor már durván ezer körül volt a számuk, most meg már nem is tudom, hány lehet – nevette el magát az asszony, aki hozzátette, hogy vannak nála nagyobb bagolygyűjtők is az országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában