vendégelőadások is lesznek

2020.08.27. 14:00

Elindul az első évad a csákvári színházban

Október 1-jén a Csárdáskirálynővel mutatkozik be az újonnan alakult csákvári Rátonyi Róbert Színház a Floriana Könyvtár és Közösségi Tér színháztermében.

Borsányi Bea

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A társulat egy része, mintegy húsz ember szerdán találkozott új otthonában, ahol Teremi Trixi művészeti vezető hivatalosan is megnyitotta a 2020–2021-es évadot. A színészek mindezt örömmel és kisebb ovációval fogadták, majd pezsgővel köszöntötték. „Mi magunk is nagy izgalommal várjuk az őszt, az évad kezdetét, hiszen itt állunk a rajtvonalnál. Csákváron feladatunk is van, fel kell építenünk, ki kell alakítanunk egy új kulturális életet. A magam részéről viszont nagyon bizakodó vagyok” – mondta a művészeti vezető, akitől azt is megtudtuk, körülbelül 40 színművész alkotja a társulatot, amelynek összetétele a darabok szereposztása szerint változó. Mellettük része még egy 12 fős tánckar, és van 2-3 olyan zenekar, kisebb és nagyobb formációban, amelyek a produkciókban részt vesznek. A Csárdáskirálynő zenéjét például egy 10 fős szimfonikus zenekar szolgáltatja majd.

Tervezik: jövő év májusában premiert is tartanak

„A Rátonyi Róbert Színház fő profilja az operett, így a társulati tagok nagy része is ennek a műfajnak a fiatalabb és idősebb korosztályához tartozó képviselői. Ám mivel Csákváron telepedtünk le, és itt szeretnénk virágzó kulturális életet kialakítani, az évad repertoárjának összeállításakor szempont volt az is, hogy meg tudjuk szólítani a különböző korosztályokat. Így az operetten túl van a darabok között gyerekelőadás és felnőtteknek szóló monodráma is, amelyek más társulatok befogadott előadásaiként kerülnek színpadra az évad folyamán” – mondta Teremi Trixi.

Maguk a színészek is nagy izgalommal várták az évadnyitó pillanatát. A képen Bednai Nikolett és Illés Dániel, a társulat két tagja Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Ilyen lesz többek között Tóth Auguszta Mezei Mária életéből készült monodrámája, a Hoztam valamit a hegyekből, a Süsü, a sárkány, a Nemzeti Színház előadásában Olt Tamás Rejtő Jenő-s, sanzonos estje vagy Rudolf Péter és Kálloy-Molnár Péter Kövek a zsebben című kétszemélyes darabja. Jövő májusban premiert is tartanak, Lehár Cigányszerelem című nagyoperettjét mutatják be a szerző születésének 150. évfordulója alkalmából. Az operett hungarikum, ezt mindenki tudja, de hogy manapság mekkora a hazai népszerűsége, azt nehéz megállapítani. Vélhetően elsősorban az idősebb korosztály kedvelt műfaja, mivel egyfajta nosztalgikus élményt teremt a számukra. Ám a művészeti vezető tapasztalata szerint nemcsak nálunk, de külföldön is van igény az operettre.

Az évadnyitón Illés Szabolcs polgármestertől az is elhangzott, hogy az önkormányzat és a Rátonyi-színház már tervezi a következő közös „nagy dobását”: egy közép-európai nemzetközi operafesztivál életre hívását álmodták meg az Esterházy-kastély kertjében, amely méltó környezetet biztosít az előadásokhoz. Az előkészületek már elkezdődtek, és ha semmi nem jön közbe, jövő nyáron meg is rendezhetik az elsőt. A polgármester arról is beszélt, hogy a csákváriak már nagyon várják az októbert és az előadásokat, szinte egyetlen nap sem telik el anélkül, hogy valaki ne érdeklődne a műsorral kapcsolatban, vagy tenné fel a kérdést: mikor lehet jegyeket venni, és lesz-e bérlet?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában