testvértelepülés

2020.07.06. 08:00

Koronkaiak és más külhoni barátaink találkoztak Kincsesbányán

Egy nyertes pályázat révén folytatódhat a testvértelepülések találkozója Kincsesbányán.

Tihanyi Tamás

Vendégségben Koronkán. A néptánc összeköt

Forrás: önkormányzat

– Az új vezetés elkötelezett az erdélyi Koronka községgel 2004-ben létrejött kapcsolat fenntartása mellett, félő volt azonban, hogy a koronavírus-járvány, illetve az önkormányzat szerényebb költségvetése miatt megszakadhat a testvértelepüléssel tartott folyamatos találkozások lehetősége. Egy kedvező minapi döntés alapján azonban elmondhatjuk, az elnyert támogatás lehetőséget biztosít idén is a személyes találkozásra – mondta Murányi Mariann polgármester. A barátságot a korábbinál is szorosabbra kívánják fűzni, hiszen a 2019-es önkormányzati választás évében nem volt mód a kapcsolattartás személyes bővítésére.

Kincsesbánya a Móri-járás hagyományőrző bányásztele­pülése, ahol a szeptember első hétvégéjén rendezendő bányásznapi ünnepet és programsorozatot a testvértelepülési kapcsolatok erősítésének jegyében rendeznék majd meg.

Vendégségben Koronkán. A néptánc összeköt
Fotó: önkormányzat

– Közös kulturális, néptánc- és zenei programokat tervezünk, de a sportéletre is ki szeretnénk terjeszteni az együttműködést – folytatta a településvezető. – Mivel Koronkán a román ajkú betelepülők száma az elmúlt 25 évben több mint tízszeresére emelkedett, így fokozott feladat hárul az anyaországra a magyarságtudat erősítésében. Kincsesbánya lakossága nyitott a kapcsolati háló bővítésére, sőt kimondott elvárás az újabb családok bevonása a személyes kapcsolatok fejlesztésébe. Eddigi tapasztalataink alapján a testvértelepülési együttműködés során az egymást fogadó családok közötti baráti viszony messze nemcsak formális, a kapcsolatok a szervezett kereteken kívül is működnek, és a jó tapasztalatok okán a kincsesbányai lakosok részéről határozott igény mutatkozik a továbblépésre.

A tervek szerint mintegy 40 fős csoportot fogadnak majd, és a szorosan vett kincsesbányai programokon túl bemutatják a környék történelmi értékeit, emlékeit, nevezetességeit is.

– A testvértelepülési csoport összeállításához külön hangsúlyozzuk és kérjük, hogy minél több korosztály képviseltesse magát, valamint azt szeretnénk elérni, hogy a civil szervezetek ugyancsak tevékenyen működjenek közre a programok végrehajtásában. Bízunk abban, hogy az anyaországi és a külhoni magyarság közötti kapcsolatok erősítése, az össz­magyarság gyarapodása érdekében eredményesen tudunk munkálkodni a jövőben is, s ebben nekünk, kistelepüléseken élőknek komoly feladataink, valamint lehetőségeink vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában