Ősbemutatók 2020/21, nagyszínpad

2020.06.14. 15:30

Operett, vígjáték s abszurd darab is jön a Vörösmarty következő évadában

Már augusztus 3-án megkezdi 2020/21-es színházi évadát a Vörösmarty Színház. „Nyitány” akkor még csak a próbatermekben lesz, ám szeptember 12-én már egy ősbemutató premierjének napjára virrad!

Majer Tamás

Ladányi Júlia és Krisztik Csaba a Trianonban. A darab ismét bérletbe kerül Fotó: Nagy Norbert (archív)

Fotó: NAGY NORBERT

S ha tartja magát a teátrum a szokáshoz – s miért ne tenné? –, miszerint a premier előtti napon „Bársonyszék” bérletes előadást is rendeznek, akkor talán még egy nappal előbb nézők ülhetnek a magányos zsöllyékbe. Remélhetőleg beválnak a számítások.

A pandémiás leállás a színházlátogatókat is otthonülésre kényszerítette, kényszeríti tulajdonképpen még mindig, még szerencse, hogy hazai színházak sora döntött úgy, az interneten megosztja híveivel korábbi előadásai felvételét. De azért az nem ugyanaz… Hiányzik valami megfoghatatlan varázs. Talán nem tévedés, hogy a színháznézőknek így, a félbetört 2019/20-as évad után még a cukorkás papírt zizegtetők is hiányoznak.

A színház három rendes játszóhelye közül elsőként – ebben az írásban – a várva várt évad nagyszínpadi bemutatóit nézzük meg kicsit közelebbről.

Mint már lapunk is megírta, a 2020/21-es évad nagyszínpadi bemutatói a következők. Az ember tragédiája 2. című előadást Bagó Bertalan, Hargitai Iván, Horváth Csaba, Szikora János közösen rendezi, a szöveg már kész, Madách Imre klasszikusát, illetve „az abban használt formát és kulturális toposzt” Darvasi László, Márton László, Závada Pál és Tasnádi István „gördítette tovább”. (Az idézetek Tasnádi lapunknak adott nyilatkozatából valók.) Ahogy a két évaddal korábban bemutatott Az ember tragédiájában, ezúttal is a teljes társulat részt vesz majd az előadásban. Eme előadás premierje jön szeptember 12-én.

Október végén lesz először látható a februárban elhunyt, csodálatos Csukás István, a Vörösmarty Színház megrendelésére írt, Diótörőcske című zenés mesejátéka.

A színház társulatának egyik fiatal művésze, Kerkay Rita rendezi a mesemondó ősbemutatóját.

November közepén mutatja be a színház a Boeing, Boeing című vígjátékot Horváth Illés rendezésében. Marc Camoletti, huszadik századi francia drámaíró színdarabját gyakran Leszállás Párizsban címmel játsszák a honi színházak. A drámából 1965-ben készült amerikai filmben Tony Curtis és Jerry Lewis játszották a főszerepeket.

Ladányi Júlia és Krisztik Csaba a Trianonban. A darab ismét bérletbe kerül Fotó: Nagy Norbert (FMH-archív)

Jövő év elején számíthat a közönség Spiró György abszurdjára, a Koccanásra, amelyet Szikora János visz színre. A kortárs dráma- és prózaíró Spiró e darabja egy forgalmas fővárosi kereszteződésben történik, ahol koccanás esett és hatalmas, végtelen forgalmi dugó alakult ki. Jellemző, hogy az egyik vállalkozó figura üzletet szimatolván azonnal főttvirsli-árusító bódét rittyent a rendőrlámpák fényénél…

A félbemaradt évad egyik nagy durranása lett volna bizonyosan Szirmai Albert zeneszerző Mágnás Miska című operettjének bemutatója.

Nincs vész, Horváth Csaba rendezése próbafolyamatostul kerül át a 2020–21-es évadra. Mágnás Miska februárban jelentkezik. Egy népszerű operett, mondhatnánk, nem hiányozhat egy vidéki, így többféle közönség­igényt kielégíteni hivatott színház repertoárjáról. Ezzel együtt jogos a várakozás arra is, hogy Horváth Csaba rendezése ismét erős lesz, a vájt fülűek is elégedettek lehetnek majd. Elég csak Horváth – továbbra is műsoron tartott – fehérvári Chicago-rendezésére gondolni, amely szakmai sikereket halmozott a közönségsikerekre.

Április elején következik Hargitai Iván új nagyszínpadi rendezése.

A popsikeres, a másutt A hírnév ára címen is forgó musical zenéjét Steve Margoshes szerezte. Ennek is van ismert filmváltozata. A már említett Chicago mellett műsoron marad a Padlás, az Az a szép fényes nap és a Játék a kastélyban című nagyszínpadi előadás is.

Végül, de egyáltalán nem utolsósorban: műsoron, sőt bérletben marad a színház Trianon című előadása is. Sárosi István kortárs szerző dokumentumdrámájának ősbemutatója márciusban volt a teátrumban. Eddig sajnos alig játszhatta a társulat a roppant aktuális darabot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában