Táncos a sötétben

2020.06.15. 20:00

Művészszínházi törekvések – Mi várható a Vörösmarty kamaraszínpadain?

Mit játszanak tovább, és mit mutatnak be újonnan a Vörösmarty Színház kamaraszínpadain a 2020/21-es évad során?

Majer Tamás

Műsoron marad az Odaadó hívetek, Surik című Kerkay Rita rendezés is

Fotó: Pesti Tamás (FMH-archív)

A Kozák András Stúdióban két új bemutató lesz a 2020/21-es évadban. Mint az évadzárón Hargitai Iván, a színház prózai tagozatvezetője ismertette, november 7-én lesz a Csónak, avagy az özönvíz előtt című kortárs darab bemutatója. Bagó Bertalan viszi színre Oleg és Vladimir Presnyakov közös drámáját – a színház saját műfajmegjelölése szerint –, hőskereső történetét. Olvasóinknak ismerős lehet a Presnyakov név, egyfelől azért, mert a „Csónak” bemutatását a színház a pandémia miatt félbeszakadt 2019/20-as évadban akarta bemutatni, másfelől azért, mert a fivérek egy másik darabját már játszotta a fehérvári teátrum: 2015-ben volt a Terrorizmus című, Presnyakov fivérek jegyezte darab bemutatója. A Csónak, avagy az özönvíz előtt cím szakralitást feltételez; no, annyit tudunk, hogy a főszereplő hozzájut egy jachthoz – egy csipszes zacskóban lévő nyereményszelvénynek köszönheti a szerencséjét. Hogy mit úszik meg és hogyan, kiderül.

A másik kozákos bemutatót, a Casanova utolsó kalandjai című érzéki komédiát Hargitai Iván rendezi, ennek premierje február közepén várható. Arthur Schnitzler (1862–1931), „a lélektani naturalizmus osztrák mesterének” több mint száz esztendeje megjelent Casanova hazatérése című kisregénye Szilágyi Eszter Annát inspirálta drámaírásra.

A stúdiószínpad repertoárján marad a Bűn és bűnhődés, a Kartonpapa, a Szerelem, Ó!, a Jövőre veled ugyanitt 1-2., és A vágy nevű villamos is.

Műsoron marad az Odaadó hívetek, Surik című Kerkay Rita rendezés is
Fotó: Pesti Tamás (FMH-archív)

Jöjjön a Pelikán Fészek! Zsótér Sándor rendezi Werner Schwab Népirtás, avagy nem funkcionál a májam című komédiáját; ez a bemutató is a 2019/20-as évadról csúszik át, próbafolyamatostul. Schwab szintén osztrák drámaíró, s bár pályája csúcsán, a kilencvenes években meghalt, kortársnak nevezhető. Színpadi nyelvezete eltér a megszokottól, amelyre a Fehérvárra mint vendégrendező érkező Zsótér biztosan rátesz még egy lapáttal. Vagy többel.

Szintén új bemutató lesz a Táncos a sötétben című musical. Horváth Csaba rendezi a Forte Társulat, a Szkéné Színház és Vörösmarty Színház együttműködésében létrejövő előadást. Lars von Trier dán filmrendező Táncos a sötétben című, 2000-ben mozikba került, Cannes-ban Arany Pálmát nyert filmje színpadi adaptációjának bemutatója bízvást különleges eseménye lesz a Pelikán Fészeknek.

Horváth Csaba mint a fehérvári teátrum fizikai színház tagozatvezetője adott számot a Pelikán közeljövőjéről, közelmúltjáról. Beszélt többek között a márciusban csupán egy előadást megélt Mikve című előadásról. – Fantasztikus siker volt – mondta el a premierről. Horváth meglátása szerint a Pelikán művészszínházi törekvései ülnek, van helye Fehérváron a progresszív előadásoknak is. – Érdemes a nézőket komolyan venni – fogalmazott.

Az említett Mikve – A megtisztulás fürdője című előadásnak – Telihay Péter rendezésének – természetesen helye van a 2020/21-es évad repertoárján. Műsoron marad a Szétbombázva, Az én kis hűtőkamrám, az Odaadó hívetek, Surik, és az Éhség című előadás. Utóbbi szintén csak premierig jutott Fehérváron, a Vörösmarty Színház és a budapesti Trafó közös produkciójának az a Nagy Péter István a rendezője, aki 2018-ban Pelikán-díjat kapott Székesfehérvár városától a Vörösmarty Színházban megtartott Művészeti Egyetemek Találkozóján. Horváth Csaba Toldi-rendezése is látható lesz a Pelikánban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában