egy Heltai Jenő-művel nyűgözné le a közönséget és a zsűrit

2020.05.28. 11:30

Gyerekkora óta rajong a versért Furtenbacher Dorina

Furtenbacher Dorina a Tóparti Gimnázium színeiben indult a több szempontból különleges Csíki Versünnepen. Június 8-ig a közönség is leadhatja szavazatát – természetesen online.

Héjj Vivien

Furtenbacher Dorina a legtöbb versenyre általában egyedül készül Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Nyolcadik alkalommal rendezik meg a Csíki Versünnepet, ami ez alkalommal az online térbe költözött. Fejér megyéből három diák nevezett: Varga Lotti és Szendrei Ádám a pázmándi Szent Gellért Általános Iskola, Furtenbacher Dorina pedig a székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium tanulója.

Dorina Heltai Jenő A modell című szerzeményével készült a versünnepre. Az irodalom iránti szeretetéről és a versenyre való felkészülésről beszélgettünk a fiatal lánnyal, aki az online megmérettetésre egy nagyon kreatív és ötletes produkcióval nevezett. Mint mondta, a versek gyermekkorától fontos részei az életének, az évek során számos városi és országos szavalóversenyen részt vett, így amikor édesanyja megtalálta a versenyfelhívást, nem volt kérdés, jelentkezik-e.

Egy Heltai Jenő-verssel neveztél. Miért pont erre a műre esett a választásod?

– Korábban készültem a ­Fejér Megyei Diáknapokra, ami a járvány miatt, sajnos, elmaradt. Erre a rendezvényre is ezt a verset vittem volna, így egyértelmű volt, hogy ez alkalommal is ezt a művet fogom feldolgozni. Korábban azért döntöttem emellett, mert nagyon tréfás, vicces és láttam benne fantáziát, úgy gondoltam, ezt a verset jól elő lehet adni.

Furtenbacher Dorina a legtöbb versenyre általában egyedül készül
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Kaptál valakitől segítséget a versünnepre való felkészülés során?

– A legtöbb versenyre általában egyedül szoktam felkészülni. Ez abból adódik, hogy sajnos nincs, aki foglalkozzon velem ilyen szempontból. Nincs olyan szakember, aki mellettem lenne ezen az úton. A tanárok nagyon kedvesek, csak sajnos kevés idejük van, amit meg is értek. Most részese vagyok egy tehetséggondozó programnak, ahol – reményeim szerint – lehetőségem lesz szakember segítségével fejlődni. Egy irodalomban jártas személy nagy segítséget nyújthat a megfelelő mű kiválasztásában, emellett a vers értelmezésében és előadásmódjában is támogatást kapnék. Mindemellett a hibáimra is rá tudna mutatni, melyeket együtt, közösen próbálnánk kijavítani. Nagyon szeretnék továbbra is fejlődni. Jelenleg a felkészülési folyamat úgy néz ki, hogy édesanyámmal vagy az irodalomtanárom segítségével kiválasztjuk azt a verset, ami illene hozzám, és megfelelő az adott versenyre. Először megtanulom a szöveget, utána pedig az érzelmek kifejezésére és az előadásmódra próbálok minél nagyobb hangsúlyt fektetni.

A nevezés során videó formátumban kellett beküldeni a választott művet. Te egészen egyedi verzióban valósítottad ezt meg, méghozzá egy saját készítésű videóklippel.

– Az volt a cél, hogy ez a videó ne olyan legyen, mint a többi, hogy egy kicsit kitűnjön a többi közül, legyen benne egy kis különlegesség. Szerettem volna, hogy minden korosztályhoz közelebb kerüljön a vers. Úgy gondoltam, ha így közelítem meg a művet, akkor mindenki sokkal jobban magáénak érezheti. A videó készítése családi projekt volt, szerettük volna, ha mindannyian részt veszünk ennek az elkészítésében, így a karantén ideje alatt is kreatívan töltöttük az időt. A forgatás egy egész napos program volt, az egész család segített: a nővérem játszotta a modellt, a bátyám volt a piktor, én pedig alámondtam a verset. A szüleink is sok hasznos tanáccsal elláttak bennünket. Sokat dolgoztunk vele, de megérte.

Könnyebbséget jelentett számodra az, hogy az online térben kellett megmutatni a tehetségedet?

– Azt gondolom, hogy élőben, akár egy versenyen vagy egy rendezvényen, megvan a varázsa annak, amikor az előadó kiáll a színpadra és átadhatja a közönségnek a kisugárzását. Olyan szempontból könnyebb élőben előadni, hogy látom az emberek reakcióit. Úgy gondolom, az online térben történő versenynek is megvannak a maga előnyei és remélem, hogy itt is ugyanolyan jól helytállok. Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam, aminek elképesztően örülök és nagyon hálás vagyok érte.

Idén rendhagyó módon közönségversenyt is hirdettek a szervezők. Ennek keretében a Csíki Versünnep közösségi oldalán június 8-áig bárki leadhatja szavazatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában