könyvajánló

2020.04.15. 07:20

Szindbád, Háry János rokona: Murokffy

Káprázatos élménynek ígérkezik újraolvasni Pataki Tamás Murokffyban vérré válik az abszint, és lóvá teszi az ördögöt című 2018-as debüt­kötetét.

Majer Tamás

Fotó: fmh_foto

 

 

 

A Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. kiadásában, az Előretolt Helyőrség Íróakadémia programban megjelent regény persze elsőre is lehengerlő olvasmány.

A történetek, a pikareszk regény hőse a címszereplő Murokffy Tódor Ede. A korszak a nosztalgiára feszt csábító békebeli, mégsem langyos dualizmus kora, édes-mézesen.

Murokffy szenvedélyes alkat, akinek megvan a magához való becsülete, s aki zsebre vágná Casanovát is. Ízig-vérig kalandor, túrázni leginkább a vénuszdombok környékén szeret, gyakran tűz ki zászlót fent, a csúcsokon. Tudja, hol nyílnak a kapcsok a női ruhák redői között. Minderről saját magától értesülünk, hiszen nemcsak főhős ő, de maga az elbeszélő is. Murokffy szájából halljuk ugyanis a történeteket, mi is az ő korcsmaasztalánál ülünk, kóstolgatjuk az abszintot, és veszettül figyelünk, ha tódít – és tódít – a hencegő hetvenkedő, nem bánjuk, mert jól adja.

Murokffy szépirodalmi rokonságban áll Krúdy Szindbádjával, de Garay obsitosával, Háry Jánossal is. Néha hírlapíró, máskor párbajhős hölgyvédelmező, és amikor nem szoknyára vagy burkus tisztekre céloz, akkor szívesen csúfolja ki az ördögöt, gyűri le a kecskeszakállas őrült professzort. A kavalkádban lovas kocsis üldözőjelenetet is végigizgulhat az olvasó, és utcai lámpavasra akasztott, bokrétába csavart skribler lába is fejbe kólinthatja, sőt még sellő nyomát is vizsgálhatja a csillogó tóparton…

Aztán, ha elolvasták mind a történeteket, olvassák el újra, hogy a szereplőket már ismerősökként üdvözölhessék, a helyszíneket már az otthonosság érzetével járhassák be ismét, s a kalandokat már mint átélteket értékelhessék. Vélhető, az első olvasás után is a zseniális szóval jellemezhető elbeszélői nyelv tolakszik majd akkor előtérbe. Pataki Tamás mesélő kedvű hősének, a jó Murokffynak a stílusa rafinált, habár könnyed, mondatainak állványzata csavaros, mégis stabil, szóalkotó kedve visszatérő, örömre hangol.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában