Fiatal, tehetséges felcsúti ikerpár hódítja meg a színpadot

2020.04.13. 15:30

Két testvér, egy közös szenvedély: Interjú a Gudics testvérekkel

Fivérek ők, nem is akármilyenek. Amellett, hogy ikrek, a világ legjobb tesójaként írják le magukat, ha pedig közelebbről megismerjük őket, akkor egy kicsit irigykedünk. Nem mindennapi kapcsolat az övék. Amikor eldöntöttük, hogy interjút készítünk velük, akkor valamiért az is egyértelmű volt, hogy nem külön-külön, hanem együtt szeretnénk őket megszólítani.

Kecskés Zoltán

Az ikreket elsősorban édesapjuk zeneszeretete vonzotta a hangszerek felé, ez alól bátyjuk sem kivétel Fotó: Csizik Balázs

A Gudics testvérek, vagy ahogy ők hívják magukat a „Gudics Twins”, már kiskoruktól kezdve magukba szívták a zene szeretetét. Édesapjuk hobbidobosként tanítgatta őket, így alig néhány évesen már fel kellett venniük a ritmust. Ezek után nem csodálkozhatunk azon, hogy a Felcsúti Általános Iskola elvégzése után a zene került a középpontba. Tanulmányaikat a Bicskei Prelúdium Alapfokú Művészeti Iskolában kezdték, majd megfordultak a székesfehérvári Gorsiumban, és a bodajki Hang-Szín-Tér Művészeti Iskolában is. A végállomást a Kodolányi János Főiskola Jazz Tanszaka jelentette, ahonnan már képzett művészként távoztak. Eddigi pályájuk során már számos akadályt legyőztek, és 25 évesen ott lehetnek, ahova oly sokan vágynak: az Egyesült Államok színpadán öregbítik Felcsút, valamint Magyarország hírnevét.

Hogyan jött a zene szeretete nálatok?

Gudics Martin és Marcell: – Édesapánktól, aki lelkes hobbidobos volt. Ennek hatására először bátyánk, Máté (az Abrakazabra frontembere) ragadta meg a hangszert, ez később minket is beszippantott.

Az ország tehetségkutatókból ismerhetett meg titeket. De – mint minden karrierben – nálatok is kacskaringós út vezetett az ismertségig. Felidéznétek nekünk a kezdeteket?

– Elsősorban családi rock­zenekarként (Gudics Rock Band) kezdtük a színpadi karriert, de akkoriban sajnos nem mutatkozott nagy igény a magyar rockzenére, ezért az élet úgy hozta, hogy egy rövid ideig parkolópályára került ez a szerelem. Más műfajok után kezdtük kutatni, majd egy közös barátunk (Magán Olivér, a Peet Project billentyűse) bevitt minket a pesti zenei életbe, ahol egyre több neves művésszel ismerkedhettünk meg. 2013-ban már a Peet Project zenekar tagjai lehettünk. Elindultunk többek között a Hungary’s Got Talent, majd A Dal c. tehetségkutatóban is, miközben a nemzetközi karrier is szépen épült a zenekar számára. Az amerikai Smooth Jazz Rádióban játsszák a dalainkat, sőt háromszor a top 30-as Billboard-listára is felkerültünk.

Majd kipattant a fejetekből a duó ötlete!

Marcell: – Így van! Martinnak jutott az eszébe, hogy csinálni kéne egy duóformációt, kiaknázva az ikerségünket és a ritmusszekciót, aminek a kombinációja nagyon egyedi a zene világában. Szerencsére az első videónkat egy nemzetközi basszusgitáros oldal (BassTheWorld) megosztotta a Youtube-on, ezt közel 2 millióan nézték meg a mai napig. De mindketten – miközben ezt az utat is építgetjük – több lábon állunk, több formációban is részt veszünk: jómagam a Puskás Peti és a The Biebers zenekarban, míg Martin, Freddie-nél és Király Viktornál je­les­kedik.

Hogyan alakult, hogy ki, milyen hangszeren játszik?

Martin: – Ez egy vicces sztori. Marcell kilencévesen kezdett el dobolni, én tinédzserkoromban köteleződtem el a zene mellett, mivel Marci és bátyánk, Máté már zenélt (énekelt, gitározott) és csak egy basszusgitáros kellett ahhoz, hogy megalakuljon a Gudics Rock Band, kötélnek álltam. Megtanultam pengetni, és pár nap múlva már a felcsúti általános iskolában léptünk fel!

A képen a Peet Project, melyben Marcell és Martin is játszik
Fotó: Csizik Balázs

Mi volt a legfontosabb momentuma a pályafutásotoknak, amit kiemelnétek?

– Talán az első amerikai koncertünk a Peet Projecttel, Los Angelesben. Ott eszméltünk rá először, hogy beletaláltunk valamibe. A közönség fantasztikus volt, nagy örömmel és lelkesedéssel fogadott minket.

Mit jelent számotokra a zene és vele együtt a Peet Project?

– A zene az életünk, enélkül létezni sem tudnánk. Sajnos a koronavírus miatt elmaradtak a koncertjeink, de addig is igyekszünk mindennap a zenével foglalkozni. 10 évvel ezelőtt magunk is Peet Project rajongók voltunk, s ez azóta is tart.

Sok fiú álmodozik arról, hogy egy együttes tagjaként országos turnén vehessen részt, és rocksztár legyen! Szerintetek mi a legfontosabb adalék, hogy az álomból valóság legyen?

– A rengeteg befektetett munka mindig meghozza a gyümölcsét. A mi szakmánkban nem tehetjük meg, hogy hátradőlünk, és élvezzük az életet, persze jut abból is, de maximális felkészültséggel me­gyünk minden fellépésre. Aki időt és energiát tesz az álmai elérésébe, annak az mindig kifizetődik.

Hogyan oszlanak meg a testvéri szerepek, ki a vezéregyéniség?

– Nálunk nincs ilyen. Ha valamelyikünknek nem tetszik a másik butasága, azt szóvá teszi. Mindketten oda tudunk szólni a másiknak. Igazi kosok vagyunk, azaz erős bennünk a küzdőszellem, és nem adjuk fel addig, míg nem érjük el az álmainkat!

Az ikreket elsősorban édesapjuk zeneszeretete vonzotta a hangszerek felé, ez alól bátyjuk sem kivétel
Fotó: Csizik Balázs

Volt olyan vicces szituáció, amikor összekevertek benneteket?

– Annak idején a suliban többször is, sőt még néha a lányok is, amikor ugyanolyan ruhában voltunk, de ez már a múlt. Meg lehet minket különböztetni, de ha először látnak, akkor kicsit meglepődnek az emberek.

Van-e példaképetek, akire felnéztek?

– Természetesen van. Nélkülük nem fejlődnénk!

Martin: – Nekem egyértelműen Hadrien Feraud és Marcus Miller.

Marcell: – Én Borlai Gergő, Vinnie Colaiuta, valamint Dennis Chambers nevét mondanám.

Hogyan látjátok magatokat a közeljövőben?

– Elsőként éljük túl a koronavírus okozta károkat, és remélhetőleg minél előbb színpadra tudunk állni. Később szeretnénk kimenni Amerikába a legnagyobb hangszerkiállításra a kapcsolatépítés miatt.

Mit üzennétek a Fejér Megyei Hírlap olvasóinak? Esetleg készültetek valamilyen karanténdallal, amivel igyekeztek mosolyt csalni a rajongóitok arcára?

– A napokban vettünk fel egy karanténkoncert-anyagot a Peet Projecttel. Hamarosan látható lesz a csatornáinkon. Kövessetek minket, és vigyázzatok egymásra! Nem lehet elégszer elmondani, hogy tényleg maradjon mindenki otthon!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában