Házhoz visszük a mesét

2020.03.06. 20:00

Kilincscica a Brémai muzsikusokkal és egy veterán Ikarus busszal repítette a gyerekeket a mesék világába

Pénteken délelőtt gólyalábasok, a Brémai muzsikusok és egy különleges Ikarus busz várta a gyerekeket az A Szabadművelődés Házában, Székesfehérvárra érkezett a Házhoz visszük a mesét-projekt.

Elekes Gergő

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Esős nap volt, szöges ellentéte annak, amit egy vidám, gyermekeket megcélzó eseményhez elképzelnénk, ám ez a borongós hangulat abban a pillanatban megszűnt, ahogy az ember belépett a gyerekzsivajtól hangos aulába. Ott két gólyalábas figura alakja bontakozott ki. A Nagy Bence-vezette Kedvcsinálók a Hahota Gyermek Színház műsora előtt hol magasba emelték a gyerekeket, hol játékos feladatokkal szórakoztatták őket, ám egy nagyon fontos megbízásuk is volt: ők adták át azokat a sötétben világító varázspálcákat, melyekkel a gyerekek a színpadra varázsolták a Brémai muzsikusokat.

Hatalmas sikere volt a gólyalábasoknak
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

De miért pont őket? Erre a kérdésre Szűcs Balázstól társulatszervezőtől kaptuk meg a választ:

Azt szeretnénk, ha a gyerekek egy olyan világot láthatnának, ahol megvalósulhatnak az álmaik. Azért esett a választás erre a darabra, mert ahogy az állatok egymásra találnak, majd új életet kezdenek, tökéletesen bemutatják ezt a gondolatot

Váratlan ajándék

Mielőtt a darabra sor kerülhetett, Iváncsics Zsolt, a magyar Forrest Gump köszöntötte a színháztermet csordultig megtöltő közönséget, köztük az Arany János EGYMI, Ezredéves Óvodája, Általános Iskolája és Készségfejlesztő Iskolájának 50 tanulóját és állami gondozott gyermekeket is. A nyitó szavak végén a devecseri Fanni Ház két gondozottja, a zalagyömörői Tóth Kornél és Bittman Bálint egy saját kézzel készült, Videoton címeres meglepetés festményt nyújtottak át a piros-kék mezes csapat válogatott futballistájának, Tiber Lászlónak, ezzel kifejezve hálájukat a sok segítségért és szeretetért, amit Tibertől kaptak. A megajándékozott kissé elérzékenyülve vette át a gyönyörű, vászonra készült alkotást. Tiber László a feol.hu kérdésére elmondta, hosszú ideje kapcsolatban van a sérült gyerekekkel, saját, betegen született lányán keresztül személyesen is megtapasztalta, hogy micsoda törődésre és szeretetre van szüksége ezeknek a gyermekeknek. Hozzátette, nagyjából 8-10 éve kapott az EGYMI igazgatónőjétől egy felkérést, hogy heti egy alkalommal foglalkozzon a sportot kedvelő fiatalokkal. Ez azóta is tart, Tiber László minden hétfőn a szívében lakozó szeretettel gondoskodik ezekről a gyerekekről: hol a Vidi pályára viszi őket, hol egyéb helyekre, akárhogy is, mindig arra törekszik, hogy színesebbé tegye az életüket. Munkáját két évvel ezelőtt az iskola évzáró ünnepélyen tiszteletbeli gyógypedagógusi diplomával is honorálták.

A szervezők és a gyerekek, a kép bal szélén Tiber László és a meglepetés festmény
Fotó: Iváncsics Zsolt

Ez aztán a kórus!

A megható percek után aztán Kilincscica „anyukája”, Szabados Melinda és Berki Lilla népdaltanár lépett a porondra, akik rögtön meg is mozgatták a közönséget: nyávogással, dorombolással, és mérges macskafújással egy macskakórust hoztak létre a gyerekek legnagyobb örömére. Ezt követően aztán előkerült a citera is, és az egész terem a Cirmos cica haj című dalocska szövegétől zengett.

Szabados Melinda, és Berki Lilla kellően felcsigázták a közönséget a darabra
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Emlékeznek még az írás elején említett varázspálcákra? A rögtönzött koncert után elő is kerültek, a gyerekek ügyes varázslatának köszönhetően kinyílt az ajtó a mesék birodalmába, színpadra lépett a szamár (Berecz György), a kutya (Szűcs Balázs), a macska (Mészáros Laura) és a kakas (Tóth Zoltán) bandája, akik bő egy órán keresztül, a gyerekeket is bevonva szórakoztatták közönségüket. Különösen kedves volt nézni, ahogy az apróságok nem egyszer figyelmeztették a színészeket a díszlet egy-egy pontján felbukkanó „jossz emberekre”, ők pedig minden ilyen felszólalásra rögtön reagáltak is.

A Brémai muzsikusok csapata
Fotó: Elekes Gergő / Feol.hu

A kézzel festett díszlet között az élő szereplős és a bábszínház elemei keveredtek, olyan zenei felhozatallal, amit ritkán látni egy kifejezetten gyerekeket megcélzó darabban: az alkotók saját zenével és dalszöveggel készültek, melyek nagyon széles műfajokon belül mozogtak, így hallhattunk reggae, sanzon, és komolyzenei darabokat is. A sminkek és a jelmezek is abszolút magas minőséget képviseltek, összességében elmondható a darabról, hogy nem csak a kicsik érezték jól magukat a műsor alatt.

Utazás a hősökkel

A varázslat a színdarab után is folytatódott, ugyanis mire a Brémai muzsikusok meghódították a házat (és a szíveket), egy 1960-ban készült Ikarus busz is érkezett az épület elé, melynek fedélzetén a gyerekeknek lehetőségük volt együtt utazni a mesében megismert hősökkel is.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában