Fejér megye egyik legkiválóbb lírikusa

2020.02.03. 07:20

„Sokszínű” Fehér – Új kötetet adott ki Szegedi Kovács György

Mély, spirituális üzenetekkel, biblikus tartalmakkal teli költészet Szegedi Kovács Györgyé, akinek újabb kötete jelent meg.

Bokros Judit

Szegedi Kovács György több meghatározó verset olvasott föl a bemutatón

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Fehér – a cím csupán ennyi, ám ez az egyetlen szó nagyon is kifejező, s utal a kötet egyik meghatározó, címadó költeményére. A bemutatót a Vörösmarty Társaság termében tartották, ahol házigazdaként az elnök, Bobory Zoltán kérdezte a költőt. Az elnök volt az, aki bevezetésként felhívta a figyelmet arra: ünnepnap ez a bemutató azért is, mert Szegedi Kovács György 60. születésnapját ünnepli. Az elmúlt évtizedekben pedig kiderült, hogy csöndesen kitartó költői hangja nagy hangsúllyal van jelen a kortárs magyar irodalomban. Bobory ezután a költőhöz írt saját versét is felolvasta.

A friss kötet méltatását a kiváló fehérvári irodalomtörténész, Sebők Melinda tette volna meg, ám neki betegség miatt kényszerűen le kellett mondania az estét. Elküldte azonban tartalmas ajánlóját a kötethez, sorait P. Maklári Éva alelnök tolmácsolta.

Az irodalomtörténész Fejér megye egyik legkiválóbb lírikusának tartja Szegedi Kovácsot, ezért is vállalta szívesen az elemzést – fogalmazott. Majd Dobozi Eszter azonos című, 1998-as kötetével és költészetével vont párhuzamot, de kiemelte: Szegedinél a fehér motívumhálója nem szövi át a könyv egészét, s nem is ez határozza meg a versek világát. Ám a Fehér című vers ad választ a kötetcímre, s erre utalva elhangzott: abban a fehér nem belső utat jelent, hanem valós hóesést, amely olyan, mint az Isten által ránk borított köntös. S e szép fehérség, a hófödte téli táj látványa kapcsolódik a kötélen száradó, tiszta, fehér ingek ragyogásához. E különös költői képből asszociálhatunk a gyermeki ártatlanságra, vagy akár bűneink bocsánatára – elemzett Sebők Melinda, akinek szövegéből az is kiderült: az új kötet az eddigi lírai termés méltó folytatása, s az ötven újabb miniatűr műremek bizonyítja, hogy Szegedi Kovács metafizikus költő, aki a transzcendenst kutatja. Az irodalomtörténész utalt arra is, hogy e költészet Pilinszky Jánoséval rokonítható. Az új könyvben a tartalom három főbb motívum, képzetkör köré csoportosul: a transzcendens élmény misztériuma, a biblikus motívumokkal átszőtt élmények s a történelmi múlt személyes tapasztalatai.

Szegedi Kovács György több meghatározó verset olvasott föl a bemutatón
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A költő viszonylag szűkszavúan nyilatkozott az est során, látszott, milyen mélyen érintik a témák, amelyeket versbe foglalt. A címadásról megtudhattuk: szereti az egyszavas, tömör változatokat. A fehérről egyrészt valóban édesanyja jutott eszébe, ahogyan annak idején büszkén mutatta a kötélen száradó ruhák fehérségét. Másrészt, a fehér színnel szeretne Krisztusra mutatni – tette hozzá Szegedi Kovács György, aki a beszélgetésen több mentorát is megemlítette, s kifejezte, milyen sokat jelent számára ez a kötet, és az, hogy már sokan keresték a boltokban.

 

Szegedi Kovács György

FEHÉR

Látod milyen szép fehér lett,

mutatott anyuka

a kötélen száradó ingekre,

és lehullott az első hó,

ami sokkal fehérebben vakított,

mint a kötélen kérkedők,

aztán az Isten borított ránk

egy fehéren izzó köntöst;

alig tudtunk

egymás szemébe nézni.

 

VÉRCSOPORT

Amelyik jó mindenkinek;

köztudatban a nullás.

A tudomány állása szerint

már az sem.

Csak egy maradt;

az egyetlen,

az örök vér-remény.

Mert valami olyan az Övé;

mindegyikkel baráti,

mindegyikkel elfogadó.

Mit nekünk,

ha az átok-idő

végül kicsomagol csontig; mert

megmeríttettünk hószín igazában,

s behunyt szemmel is

megtaláljuk a tömegben

köntöse szegélyét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában