Karneváli hangulat ricsajjal

2020.02.24. 07:00

Pórul járt a gyáva tél – Kiűzték a maskarások Fejér megyéből

Csinnadratta, hopp-hopp-hopp. Bumm bele, bumm-bumm, bumburnyák. Üsd, vágd, nem apád! Kotródj, te tél! El innen, el! Püff, reccs, nyif-nyaf, durr! Puff. Jaj.

Majer Tamás

A hétvégén megkapta a magáét az idén alig észrevehető, a félelemtől fogvacogtató tél. – Szép napot kívánok hölgyeknek, uraknak, kisasszonyoknak, kisuraknak, gyermeket váró anyukáknak és anyjukat váró gyermekeknek – szólt a karneválvezető lovas a néphez Velencén. A velencei karnevál húsz-húsz-nulla-kettő-huszonkettő mindjárt a tetőfokára hág – ordította derűvel a lovon ülő „télverőember”. – Felhívjuk a nagyérdemű szájtáti közönség figyelmét, hogy gyalogosan csatlakozhat a menethez – invitálta aztán seregéhez a jelenlévőket a hangosítás és ordibátor (másképp megafon) híján is jól hallható úr. Így kezdődött a karnevál a Velencei-tó partján. A jelmezesek között Fehérváron találkoztunk a klímaállattal, az euro-afrikai griffzsiráffal. Amolyan mitologikus lény ő. Anyja zsiráf, a mese szerint Afrikából szökkent át az öreg kontinensre, ahol találkozott egy griffmadárral

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Na most, a telet, azt eltakarították. Farsangfarka apropóján intézte el a népszokást megtartók igaz csapata a zord telet, s hívta meg ölelésre a kedves tavaszt.

– Szép napot kívánok hölgyeknek, uraknak, kisasszonyoknak, kisuraknak, gyermeket váró anyukáknak és anyjukat váró gyermekeknek – szólt a karneválvezető lovas a néphez Velencén. A velencei karnevál húsz-húsz-nulla-kettő-huszonkettő mindjárt a tetőfokára hág – ordította derűvel a lovon ülő „télverőember”. – Felhívjuk a nagyérdemű szájtáti közönség figyelmét, hogy gyalogosan csatlakozhat a menethez – invitálta aztán seregéhez a jelenlévőket a hangosítás és ordibátor (másképp megafon) híján is jól hallható úr. Így kezdődött a karnevál a Velencei-tó partján.
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Szombaton – többek között – farsangi felvonulás volt Székesfehérváron, a Fő utcán, az Igézőtől az Országalmáig, s karnevál volt bizony a mi jó Velencénken is. Az ottani vonulók a Zöldliget Általános Iskolánál gyűltek össze, hogy a homokos vízpartra, a korzóra érjenek.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A karneválos menet során izgalmas volt megszemlélni, ahogy a polgárőrök által lezárt parthoz közeli körforgalomba szorult egyik-másik sofőr előbb csak méregette, majd szóval értékelte a polgárőri munkát…

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Azért jó hírünk van inkább, az egyik dúlt autós végül családjával együtt kipattant a kocsiból, s telefonnal fényképezve végignézte a színes maskarások télűző vonulását. Jól döntöttek.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Székesfehérváron járva már akkor tudtuk, hogy a tél leszámolt, amikor megpillantottuk az Országalma közelében ücsörgő miniszoknyás kisasszonyt, aki aztán a ricsaj miatt maga is eliszkolt.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Hanem a felvonulók! Volt köztük jelmezes és álarcos számtalan, elöl hóembernek öltözött ifjak iramodtak, ők húzták magukra a tél szerepét.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Legbölcsebbek mégsem a sofőrök voltak, nem is a lengén vagy színesen öltözöttek, hanem a fehérvári kikiáltó, aki kijelentette, hogy tavaly – hiszen a Szabad Színház csapata az Igézőtől indulva 2019 februárjában is tartott farsangi felvonulást – olyan, de olyan jó munkát végeztek, hogy idén a tél meg sem érkezett!

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában