lezajlott a tikverőzés

2020.02.25. 20:00

Csak a rendőrök maradtak korom nélkül Mohán

2020-ban kifejezetten enyhe idő várta és meleg napsütés simogatta az izgatott arcokat Mohán.

Tringli Alexa

20200225 Moha, Tikverés, farsang. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei Hírlap

Fotó: gaborfeherphoto

A mohai tikverőzés 2011 óta szellemi kulturális örökség része, és a falubeliek igyekeznek megőrizni ezt eredeti formájában. Az öröklődő szalagos ruhák, kalapok, furkósbotok és kiegésztők mind-mind a hagyományok továbbélését segíti.

Szalagos fánk és forralt bor várta a látogatókat, akiknek túlnyomó része óvodás és kisdiák volt, ám sok tinédzser is megjelent. Az igazi létszám a vonulásnál látszott, több ezren jöttek el a húshagyókeddi hagyományőrzésre. A nap menetrendje mindig ugyanúgy épül fel: kora reggel beöltöznek a maskarások, és portáról portára járják a falut, ahol a tyúkokat elfenekelik seprűvel, vagy hamuval behintik, s a házigazdák arcát bekenik, akik a termékenységvarázslásért cserébe fánkkal, borral, pálinkával kínálják a fiatalokat.

A fekete álarcos, szalagokkal díszített bohócok mellett két lánynak öltözött fiú áll, akik kosarukba gyűjtik a kapott tojásokat, kolbászt. A szalmával kitömött fehér ruhás fiú mellett a szerencsét hozó kéményseprő lépked, aki tetőtől talpig feketében jár. A maskarások ma már csak azokhoz a házakhoz térnek be, ahol szívesen látják őket és a népes érdeklődők seregét, míg régen minden házat meglátogattak. A begyűjtött tojásokból és kolbászból rántottát készítettek és készítenek a mai napig, s ezzel a falut összehozó falatozással, mulatással zárul le a farsang, és kezdetét veheti a böjt.

 

Ezen a kedden viszont először a polgármester asszony mondott köszöntőt a megjelenteknek, és köszönetet mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy ez a szép és egyedülálló hagyomány a mai napig életben maradjon, és nem erőszakkal tartják fenn, hanem a lelkes, önkéntes falubéli fiúk segítségével. S az valóban látszott, hogy önként jelentkeztek erre a feladatra, hiszen a kurjongatásokkal kísért bevonulás után kezdetét vehette a kaotikus összekormozás: gyerek futott fiúk elől, fiú futott gyerek után, az óvó- és tanítónénik széles mosollyal tűrték, hogy arcuk feketévé váljon, és nem maradt ki sem a polgármester, sem a gyerekek, sem az újságírók. Ha egy gyerek mégis kimaradt, társai tettek róla, hogy ne legyen fehér sokáig! Bolondos és vidám nap ez, melyen érdemes mindenkinek legalább egyszer részt vennie!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában