könyvbemutató

2020.01.09. 13:00

TESZ-TeSz erdő, új kötet, régi szolgálat

A Civil Központban tartották A Társadalmi Erdei Szolgálat (TESZ) és utódszervezete, a Természetvédelmi Szolgálat (TeSz) története Fejér Megyében című vadonatúj könyv bemutatóját.

Majer Tamás

Banizs Károly: Nem tudom eldönteni, hogy azért járok a természetbe, hogy gyűjtsem a lepkéket, vagy azért gyűjtöm a lepkéket, hogy kint lehessek a természetben Fotó: Pesti Tamás

Asbóth Katalin, a Székesfehérvár Városi Természetbarát Szövetség elnöke, a könyv egyik lektora vezette le az eseményt, s adott betekintést a kötet tartalmába. Előtte beszélt egy kicsit a szerzőről, Banizs Károlyról is. Az egykori önkormányzati képviselő nagy lepkegyűjtő, egy erről szóló szófordulatának megidézésével jellemezte őt Asbóth Katalin. Valahogy így hangzik Banizs Károly ars poetica értékű mondata: „nem tudom eldönteni, hogy azért járok a természetbe, hogy gyűjtsem a lepkéket, vagy azért gyűjtöm a lepkéket, hogy kint lehessek a természetben.”

Banizs Károly: Nem tudom eldönteni, hogy azért járok a természetbe, hogy gyűjtsem a lepkéket, vagy azért gyűjtöm a lepkéket, hogy kint lehessek a természetben Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– A könyv átfogó képet ad arról a korszakról, amikor kialakult a hazai, elsősorban gyalogos turizmus – fogalmazott az egyik lektor.

Később a másik lektor, Telek György is felszólalt, aki több társával együtt a Budapesti Természetvédelmi és Természetismereti Bizottság képviseletében jött el a kötetbemutatóra, amely – megfogalmazása szerint – a „budapesti TeSz.” Dicsérte a szerzőt és a Fejér megyei TeSz-t, hiánypótlónak nevezte a könyvet.

– Löketet kaptunk mi is, hogy földolgozzuk a saját szervezetünk történetét – jelentette ki Telek György.

Banizs Károly beszélt a rendszerváltozás idejéről, amikor Természetvédelmi Szolgálat lett a Társadalmi Erdei Szolgálatból, szavaiból kitűnt, szerinte megpróbáltatásokkal nehéz időszak volt ez számukra. Banizs Károly külön méltatta Varró Gusztávot, a megyei TESZ egykori vezetőjét, akinek életműve fontos része a könyvnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában