Kiállítás

2020.01.26. 07:30

Hagyatéki rejtett kincseket mutattak be Lepsényben

Mátyás László hagyatékának rejtett kincseit kamarakiállításon mutatják be a községi könyvtárban. A kiállítást pénteken gróf Nádasdy Borbála nyitotta meg.

V. Varga József

Gróf Nádasdy Borbála nyitotta meg a kiállítást

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Mátyás László volt lepsényi, illetve enyingi lakos hagyatékában a lepsényi könyvtárat jelölte meg mint gyűjteményének végleges őrzési helyét. A 7900 könyv (folyóirat, nyomtatvány, fotográfia és képeslap) 2016 augusztusában érkezett a könyvtárba. A jeles városvédő és helytörténeti kutató magánkönyvtárából emlékszobát alakítottak ki, amelyet 2017 nyarán avattak.

Borsos György könyvtárostól megtudtuk, hogy a hagyaték feldolgozása jelenleg is tart. A gyűjtemény éke a több száz dedikált könyv, a többiek között Faludy György, Germanus Gyula, Kodolányi János, Móricz Zsigmond, Márai Sándor, Nagy László, Nemeskürty István, Radnóti Miklós, Jorge Semprún és Sütő András aláírásával. A dedikált könyvek közül a mostani kamarakiállításon húszat mutatnak be.

Gróf Nádasdy Borbála nyitotta meg a kiállítást
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A második blokkban ex librisek is megtekinthetők a tárlaton, például a Vészi Endre tulajdonjogát mutató Don Quijote-rajzos vagy a hollywoodi filmipar egyik legtermékenyebb hangszerelőjeként és zeneszerzőjeként ismert Zádor Jenő díszes lapocskája. A kiállítás harmadik része régi képeslapokat vonultat föl: 1910-es fehérvári, 1927-es lepsényi, a két háború közötti és jellegzetes hatvanas évekbeli képeslapokat.

Az est a művelődési házban folytatódott: Magyar Krónika címmel gróf Nádasdy ­Borbála íróval, Lepsény és Nádasdladány díszpolgárával Borsos György beszélgetett könyvekről, emberekről, bátorságról, impressziókról és ételekről. A kerekasztal-diskurzust az egykori receptek nyomán Molnár Péterné által elkészített korabeli süteményekkel ízesítették; a nap végén Nádasdy Borbála dedikálta könyveit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában