ízes magyar nyelv

2019.12.25. 16:00

A fehérvári jótékonysági estre érkezett csángó asszonyokkal beszélgettünk – (Videó)

Nyisztor Ilona pusztinai csángó magyar népdal­énekes idén öt másik hölgy társaságában utazott Székesfehérvárra, hogy gyönyörű énekeiket előadják az adventi jótékonysági esten.

Bokros Judit, feol.hu

Nyisztor Ilona: Minden támogatást köszönünk Fotó: FG

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Ahogy arról korábban beszámoltunk, hosszú útról érkeztek Székesfehérvárra a csángó asszonyok, azután, hogy a kis falu Magyar Házában ismét sok cipősdoboznyi adományt vettek át, amelyeket négy fehérvári oktatási intézményben gyűjtöttek össze számukra.

A jótékonysági esten adott fellépésük előtt szerkesztőségünkbe invitáltuk őket, ahol Nyisztor Ilona és társai kedvességükkel, határtalan jókedvükkel fantasztikus hangulatot hoztak a redakcióba, feldobva ezzel mindannyiunk napját egy kicsit.

Elsőnek a fiatalokat, Karda Dária Tímeát és Katona Alina Emanuellát bombáztuk kérdéseinkkel, mely során szó esett tanulmányaikról, a városi élet nehézségeiről, és természetesen az éneklésről.

 

Ezt követően két hagyományőrző, Csobán Magdolna és Szűcs Tinka is kameránk elé álltak, majd hosszasan meséltek főleg a pusztinai adventi időszakról, a karácsonyi hagyományokról. Megtudtuk, ilyentájt ugyanúgy sütnek-főznek, mint akár mi magunk, járnak templomba, és sokat látogatják egymást. Igazi, falut összehozó közösségi élmény a karácsony, sok sajátos hagyománnyal.

Nyisztor Ilona szívügyének tartja a magyar nyelv oktatását, sokat küzdött azért, hogy ez megvalósulhasson Pusz­tinában. A folyamat lassan húsz éve tart, s ő pozitívan látja a jövőt is. A karácsonyi jótékonyság okozta örömről, a Magyar Házról, táncról, éneklésről beszélgettünk vele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában