A „teljes tejes” üveg kifogyott, a gyógyszeres flaska nem

2019.11.12. 07:00

Régi-új korszakalkotó tárgyak bemutatója Lepsényben

Sok megnéznivalóval, minikiállításokkal indult a XVI. Lepsényi Kulturális Hét a művelődési házban. Borsos György régi, mégis új üvegcsékről beszélt. A lemezjátszók mögött Süle Gábor állt.

Majer Tamás

Borsos György (jobbra) minden új régi tárgy történetét ismeri Fotó: Nagy Norbert

Fotó: NAGY NORBERT

Az elmúlt egy évben sok új szerzeménnyel bővült a Helytörténeti és Néprajzi Múzeum, melyek most közszemlére kerültek. A lepsényi és mezőszentgyörgyi sufnik mélyén, padlások leghátsó traktusában, konyhakredencek bel­sejében, vitrinszekrényekben őr­zött tárgyak így együtt korszakalkotók.

„Brémából sok gyógyszer érkezett”

– Kaptunk retró tárgyakat a szocializmus idejéből – fogalmazott Borsos György „kultúrmunkás”. – Itt egy kulacs, amott egy fekete mázas edény, egy ma már ritkaságnak számító kekszkészítő, itt meg relikviák a volt NDK-ból és egy kávédaráló a hetvenes évekből, sőt, van itt egy csalikancsó is… – sorolta.

Borsos György (jobbra) minden új régi tárgy történetét ismeri Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A csalikancsó, másképpen furfangos vagy sokcsöcsű kancsó – emlékeznek, ismerik? – egy cserépedény, inni belőle jó nehéz, mert annyi nyílása van, mint a nyű, ügyesen kell lefogni a lyukakat.

Egy másik asztalon üvegtárgyak sorakoztak, volt köztük egy „teljes tejes” üveg gróf Károlyi László fóti uradalmából, egy kalocsai sör­főzőmester sörösüvege, de még Brémából származó or­vos­ságos­üvegcsék is.

– Brémából nagyon sok gyógyszer érkezett a két világháború között – jegyezte meg Borsos György.

 

Az egyikben még remegett a gyógyszer, jól be volt hát dugaszolva, kinyitni nem is meri már senki…

Régi háztartási és fürdőszobai eszközök (szenes vasaló, hajvágó kellék), rádiók, lemezjátszók, bakelitek is megtekinthetők. Utóbbiból külön szobát töltött meg Süle Gábor magángyűjteménye. Rengeteg bakelitlemezt hozott el, főleg a nyolcvanas-kilencvenes évekből, de új kiadásúakat is mutatott, nem csoda, hiszen manapság világszerte reneszánszát éli a bakelit, az analóg hangzás.

Egy Márton-napi, valamint egy fotómontázs-kiállítás is megnyílt. Péntekig tart a kulturális hét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában