Csipke kerámia

2019.11.08. 15:30

Fehérvári kötődésű művész sikere Kínában

Csipke című alkotásával a fődíjat nyerte el egy kínai szervezésű világversenyen Máder Barnabás.

B. Kiss László

Máder Barnabás fehérvári kötődésű keramikus. Itt született, és itt végezte a középiskolát. Csipke című alkotásával nevezett be egy nemzetközi pályázatra, ahová csaknem 600 művész nyújtott be tervet a világ minden tájáról. A fődíjat a magyar alkotó nyerte el. A kép Nizzában, a díjátadón készült, melyet a napokban rendeztek. Fotó: A család

A Balanc de Chine International Ceramic Art elnevezésű nemzetközi pályázaton a fődíjat nyerte el Máder Barnabás Csipke című alkotásával. A megméretésen a világ minden tájáról csaknem hatszáz művész adott le előzetesen anyagot, amelyekből a kínai szervezőbizottság 101 művet érdemesített arra, hogy kész mivoltukban kijussanak Kínába. Közülük kerültek ki a díjazottak. A 101 mű közül négy volt hazai alkotó munkája. A díjkiosztót az elmúlt napokban Nizzában, egy francia–kínai kulturális fesztivál részeként tartották. Máder Barnabás – mint azt lapunknak elmondta – Székesfehérváron született, és itt is nőtt fel.

Máder Barnabás fehérvári kötődésű keramikus. Itt született, és itt végezte a középiskolát. Csipke című alkotásával nevezett be egy nemzetközi pályázatra, ahová csaknem 600 művész nyújtott be tervet a világ minden tájáról. A fődíjat a magyar alkotó nyerte el. A kép Nizzában, a díjátadón készült, melyet a napokban rendeztek.
Fotó: A család

A Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolában kezdte a kerámiával kapcsolatos tanulmányait, és az iparművészeti egyetemen szerzett diplomát. Ő ugyan Budapesten tanít, de a szülei ma is a megyeszékhelyen élnek, a keramikus pedig tagja a Fehérvári Művészek Társaságának.

A Csipke, amint azt megtudtuk tőle, egy installáció, ami Magyarországot ábrázolja 590 darab 4x4 centis, mázatlan porcelán kockából összeállítva, a vízfelületek és az utak áttöréses ábrázolásával. Hozzávetőleg egy hónapig készítette alkotója.

Máder Barnabásnak januárban – Revák Katalinnal és Szabó Anikóval közösen – a fehérvári Pelikán Galériában lesz kiállítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában