Júniusban nekik gyűjtöttek

2019.11.07. 20:00

Az Ezredéves iskola gyermekei is fellépnek a Valahol Európában című darabban

Nem is volt még annyira régen, egészen pontosan júniusban, amikor az Imre Sándor Szeretetszínház A padlás című musicallel ezrek szeméből csalt elő könnyeket Székesfehérváron. Most újra erre készülnek!

Elekes Gergő

Fotó: Pantocsik Ferenc

Akkor mi is beszámoltunk a Somogy megyei társulat és az Alba Triatlon SE szervezésében megvalósult jótékonysági előadásról, mely során eltűnt a határ ép és fogyatékkal élők között a MOL Aréna Sóstó rendezvénytermében. Kérdés nem volt afelől, hogy folytatás lesz, a szervezői oldalról Czettl Andrea és Kaiser Tamás szinte azonnal nekiláttak az új lehetőség megtervezésének, bevonva az Imre Sándor Szeretetszínház vezetőjét, Bartokos Tamást, aki azzal az ötlettel állt elő, hogy az új darabban az Arany János EGYMI, Ezredéves Óvodája, Általános Iskolája és Készségfejlesztő tanulói is vegyenek részt.

Az előkészületekről és a darabról a rendezővel, Bartokos Tamással beszélgettünk.

– Milyen visszhangja volt a júniusi fehérvári Padlás darabnak?

– Amit én hallok, az nagyon jó, talán az a legjobb, hogy többen számítanak ránk Fehérváron. Nekünk azért fontos ez, mert számunkra a város és az itt élő emberek nem „csak” egy állomás, terveink vannak még a Fehérvári Tankerülettel.

– Miért a Valahol Európábanra esett ezúttal a választás?

– Egyik legerőteljesebb üzenettel bíró darabunk. „Milliónyi éhes gyerek bitangol Európa-szerte. Nincs mit enniük, nincs hol aludniuk. Azt se tudják, mi a szeretet, mi a zene. Ha van vádlott itt, ezen a helyen, akkor mi vagyunk azok valamennyien.” Hangoznak eme mondatok az általam megformált Simon Pétertől, aki Péter apostol megtestesítője. Ő halászból emberhalásszá vált. Nekünk is ezt helyezte az Úr a szívünkre. A darab végén pedig a befogadott és elfogadott gyermekek eddigi megpróbáltatásainak feloldása reményt ad mindenki számára.

– Most azok a gyerekek is szerepelnek a darabban, akiknek nyáron gyűjtöttetek. Mennyire volt nehéz a felkészülés, hisz ők Fehérvárváron, míg a társulat Somogy megyében található? Mióta készültök rá?

– Igen, ez egy újabb csoda az életünkben, hiszen ezek a gyerekek a legszebb vágyainkból született tiszta álmaink segítői. Ők adnak erőt ahhoz, hogy élni tudjunk az Úrtól kapott elhívásunkkal. A társulatnak és a darabnak vannak Somogy megyei szereplői is, ők most a bemutató előtt két nappal jönnek el és próbáljuk össze a produkciót. Páran már két hónapja minden héten lejárunk, mondhatni „hazajárunk” az Ezredéves iskolába.

Fotó: Pantocsik Ferenc

– A színészek ugyanazok lesznek, mint akik a Padlásban?

– Majdnem mindenki benne lesz, aki akkor játszott, csak kibővülünk… közel negyven szereplővel.

– Várható-e folytatása a jótékonysági daraboknak Fehérváron?

– Még idén december 15-én, Tolcsvay László-Müller Péter-Müller Péter Sziámi: Isten pénze című musicalt mutatjuk be Fehérváron, szintén az Alba Triatlon Egyesülettel közösen.

Csakúgy, mint A padlás esetében, a Valahol Európában darabban is szerepet vállalt Iváncsics Zsolt, a magyar Forrest Gump, aki szintén megosztott lapunkkal pár gondolatot a közelgő bemutató előtt.

– Azt gondolom, hogy egyedülálló, ami Fehérváron történik. Azok a sérült gyerekek, akiknek júniusban gyűjtöttünk, most részesei a darabnak és a közreműködésükkel rászorulóknak tudnak segíteni. Egyszerűen bámulatos. Pedagógusoktól a gyerekekig mindenki izgatottan várja már az előadást, ami elmondható, hogy nagyobb szabású lesz, mint A padlás, hiszen itt van, hogy egyszerre negyvenen vannak a színpadon. Boldog vagyok, hogy a művészet és a sport segítségével tudjuk támogatni a rászorulókat és példát mutatni embertársainknak.

Fotó: Pantocsik Ferenc

A Valahol Európában bemutatója november 10-én, 17 órakor kez­dődik a Mol Aréna Sóstóban. Az esemény sajtótájékoztatóján Czettl Andrea, az Alba Triatlon SE elnöke elmondta, a bevételből kerékpárokat szeretnének vásárolni a diákoknak, illetve a Sze­gényeket Támogató Alapítvány (SZETA) gondozásában lévő rászoruló családoknak is. Jegyek kaphatók a fehérvári Cutler edzőtermeiben, a felnőtt jegy 2500, a gyerekjegy 1200 forint.

Titkos látogatás Kornélnál

Júniusban a közönségben helyet foglalt édesanyjával a zalagyömörői Tóth Kornél is, aki 2012-ben nyitott hátgerinccel született. Iváncsics Zsolt társaként vett részt a keszthelyi KKMHELP jótékonysági futáson. Nagyon erős barátság alakult ki a sportember és a kisfiú családja között, szinte elválaszthatatlan „testvérekké” váltak. Kornél rehabilitációja a devecseri Fanni Házban történik Séfer Hajnalka irányításával, Zsolt gyakran megfordul náluk, néha titokban, meglepve Kornélt. Kettejük barátságát mi sem bizonyítja jobban, mint az egyik ilyen titkos látogatás során készült videofelvétel:

[video width="576" height="320" mp4="https://www.feol.hu/wp-content/uploads/2019/11/video1571758755.mp4"][/video]

A nyári előadás során az akkor még kerekesszékes Kornél megnézhette a Mol Fehérvár stadionját és számos ajándék mellett hatalmas szeretetet kapott a fehérváriaktól. Az élmény pedig megismétlődni látszik, hiszen vasárnap a kisfiú újra a megyeszékhelyre érkezik, hogy megtekintse a darabot, hovatovább Iváncsics Zsolt azt is elmondta, hogy Tiber László, Séfer Hajnalka és egy járógép segítségével a saját lábán fog felmenni a színpadra is.

A NATO futás az idei évben sem maradhatott ki. Zsolt nem mindennapi szerelésben teljesítette a távot
Fotó: Zákány Gergely

Forrest Gump nem áll meg

Zsoltot több szál köti Fehérvárhoz a jövőben is. Következő hétvégén rendezik meg a 16. Balaton Maratont, mely során a magyar Forrest Gump egy székesfehérvári árva kisfiút fog tolni maga előtt. Az Alba Triatlon SE-vel közösen tervezik a Szeretetolimpia megrendezését, december 15-én pedig az Isten pénze című musicalt hozzák el az Imre Sándor Szeretetszínház és az Alba Triatlon SE közreműködésével Székesfehérvárra.

Ha pedig kicsit hosszabb távra tekintünk ki, 2020. március 14-én Csókakőn szervez egy jótékonysági futóversenyt, színházi előadással, melynek teljes bevételét a csókakői kutyatámadásban megsérült kislánynak és családjának ajánlják fel. Az esemény mögé Szabados Melinda és Fűrész György álltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában