Mese is volt, s bizony láttuk: mátka is volt

2019.10.01. 17:30

Továbbadták a mesékben élő bölcsességet, tudást Mezőkomáromban

Különleges kalandozáson vettek részt hétfő délelőtt a mezőkomáromi gyerekek: meseországban jártak!

Szanyi-Nagy Judit

Mennyi izgalom! Mennyi nevetés! Bár többen ismerték a mesét, az előadás így is sok újdonságot tartogatott Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A hétvégi szüreti felvonulást felidézve előbb szüreti dalokkal hangolódtak a fiatalok, majd a következő sorokat hallatták: „Itt kopogtat most is egy, / Gyere gyorsan, hallgasd meg!” E felhívásra aztán megjelent a Budapestről érkezett Aranyszamár Bábszínház két művésze, s kelléktáruk jelentős részét bevetve egy jó tanórányit meséltek az ifjaknak. A több mint húsz éve működő utazószínház tagjai egy úgynevezett tárgyjátékkal, Az állatok nyelvén tudó juhász című mesével készültek.

Mennyi izgalom! Mennyi nevetés! Bár többen ismerték a mesét, az előadás így is sok újdonságot tartogatott
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Önök ismerik Jankó és Rozi történetét? Különösképpen Jankóra kell koncentrálni, ő ugyanis az a juhászlegény, aki megértette a bárányokat, a tyúkokat, a macskákat és Bolhást, a pulit! Nem mindennapi képesség ez, mátkája, pardon, felesége is alig hitt neki… No de a történet ismerős, ugye? Az Aranyszamár Bábszínház tárgyanimációra és fantáziajátékra épülő vásári bábjátéka a közismert műhöz képest tartalmaz újításokat, változtatásokat: mind a nevekben, a történetben és persze a feldolgozási módban is. Hiszen a társulat tagjai nagy hangsúlyt helyeznek a „játszva nevelésre”, a népmesék hagyományai­nak megőrzésére. Ezért kolompot, citerát és lámpa­búrát is használtak a darab során – hol például szoknyaként, hol pedig hangszerként beépítve az egyes kellékeket.

Tán nem is lehetett volna méltóbban megünnepelni szeptember 30-át: Benedek Elek születésnapját s egyben a magyar népmese napját.

Tudniillik a neves ünnepet 2005. szeptember 30-án tartották meg először hazánkban, célja pedig minduntalan az, hogy „a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé”.

Minden szempár a színpadi történésekre és az ott szereplőkre szegeződött
Fotó: Szanyi-Nagy Judit/Fejér Megyei Hírlap

Mezőkomáromban a mostani ünnepet a székesfehérvári Vörösmarty Mihály Könyvtár is támogatta – nem kevés összeggel, 100 ezer forinttal. Ezt Borbély Marianntól tudjuk, aki szervezőként felvette a kapcsolatot a megyeszékhely bibliotékájának munkatársai­val, így jutott el hozzá ajánlásként a hír a fővárosi társulat bábjátékáról.

Úgy tűnik, a döntést senki nem bánta meg: a rendhagyó tanórán részt vett iskolások és az óvodások nagyon jól szórakoztak, ha a történet úgy hozta, hangosan kacagtak, vagy hallhatóan megdöbbentek. Illetve sokat tanultak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában