Tisztelgések, díjazások

2019.10.14. 20:00

Gálaesttel ünnepelték a minap a Zene világnapját a sportcsarnokban

A Zene világnapját köszöntő ünnepi hangverseny ebben az esztendőben is a jubileumok és köszöntések jegyében állott: az eseménynek 15. alkalommal adott otthont a zsúfolásig megtelt Alba Regia Sportcsarnok.

Bokros Judit

20191001 Székesfehérvár, Zene Világnapja, Fricsay Richárd díj átadása. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei Hírlap

Fotó: gaborfeherphoto

Az általános és középiskolák színeiben fellépett a Kossuth Lajos Általános Iskola Gyermekkara (Bartha Melinda), az István Király Gyermekkórus (Börgöndi Viktória), a Zentai úti Általános Iskola Gyermekkara (Csikós-Árky Brigitta), a Ciszterci Gyermek-, Vegyes és Leánykar (Radics Éva), a Széna téri Általános Iskola Gyermekkara (Értékes Ildikó, Varróné Vízvári Adrienn), a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Legkisebbek Kórusa, Kicsinyek Kórusa, Bárdos Lajos Gyermekkara, Kodály Zoltán Leánykara, Fiú és Vegyes kara (Polgár Zoltánné, Nyárs Annamária, Feke Mariann, Kneifel Imre), a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola Gyermekkara és Vegyes kara (Reiner Renáta), a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola Kórusa (Varga Júlia), a Vasvári Pál Gimnázium Vegyes kara (Tarné Szabó Magdolna) és a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium Vegyes kara (Mihály György). A felnőtt kórusokat az Alba Regia Vegyes Kar (Kneifel Imre), az Ars Musica Kórus (Szabó Adrienn), a Primavera Kórus (Horányi Ottilia) és a Vox Mirabilis Kamarakórus (Zemlényi Katica) képviselte. Hallhattuk még a Cserta Gáborral és Cserta Balázzsal, valamint Kremnitzky Gézával kiegészült Tilinkó Zenekart. A szereplők sorát az ARAMI Pulutyka csoport (Majoros Róbert) és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar zárta. Az est dirigense Dubóczky Gergely volt.

Az ünnepi est nyitányaként – a fanfárt követően – Bizet világhírű operája, a Carmen három ismert zenekari részlete csendült fel a szimfonikus zenekar lendületes előadásában. Cser-Palkovics András polgármester frappáns ünnepi beszédét követően mezőföldi népdalokat hallhattunk az összkar előadásában, gyermek és felnőtt táncosok közreműködésével, a Tilinkó Zenekar kíséretével, majd a Teleki és a Kodály iskolák együttesei és karnagyaik vehették át az idei Éneklő Ifjúság kórusversenyeken elnyert díjaikat és okleveleiket.

 

A következő műsorrészben a zeneszerző, zeneelmélet-tudós, karvezető, a magyar zenei élet megjobbításának fáradhatatlan munkása, Bárdos Lajos előtt tisztelegtek az énekkarok a művész születésének 120. évfordulóján, magyar és moldvai népdalok általa komponált feldolgozásait megszólaltatva.

A nagysikerű kórusblokk után a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola országos versenyeken helyezést szerzett növendékei és tanáraik kapták meg elismeréseiket, majd a Zeneművészeti Szakgimnázium fúvós kvartettje hangos ovációt kiválta Piazzola népszerű Libertangóját szólaltatta meg.

Az idei Harmonia Albensis egyik emlékezetesen szép hangversenyét felidézve Schubert örökszép G-dúr miséjéből csendült fel a Credo-tétel a felnőtt kórusok és a zenekar tolmácsolásában, majd a Primavera Kórus alapító karnagya, Horányi Ottilia és az énekkar képviselői vették át a Fricsay-díjat. Egy hangulatos ukrán népdal után Székesfehérvár muzsikustársadalma és közönsége Bárdos Lajos méltán népszerű, Tábortűznél című kórusművével tisztelegtek a Telei Gimnázium legendás, a tanítástól és a kórusvezetéstől idén visszavonuló tanára, Auth Ágnes előtt. A gálaestet Händel Messiás-oratóriumának népszerű Halleluja-kórusa zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában