Több mint tárlat: élmény a múzeumban

2019.10.25. 07:00

Félidejében az Árpád-házi uralkodó életét bemutató időszaki kiállítás Fehérváron

Csütörtökön délután a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében a Hősök, Szentek Hódítók – IV. Béla élete és uralkodása című kiállítás kurátora tartott tárlatvezetést.

Sági Zoltán

Sokan voltak a tárlatvezetésen

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Jó ideje érzékelhető a múzeum szándéka, hogy a falai között őrzött kincseket a lehető legszélesebb körben tegye ismertté. Mégpedig a történelmi adatok, dátumok és a régi korok tárgyi emlékanyaga alkotta vázrendszerre az egykor élt figurák eleven világát építve vissza. E törekvés illeszkedik az intézményt magában foglaló városéhoz, amely múltját hasonlóképpen élő összefüggésbe igyekszik hozni jelenével.

Vonzerejét a félidejéhez érve sem veszítette el

Belegrai Tamás csütörtök délutáni rendhagyó tárlatvezetésének színtere, a IV. Béla életét és uralkodását bemutató időszaki kiállítás is a nyári koronázási szertartásjátékok idején nyílt meg a publikum előtt, de mint a csütörtöki alkalom népes résztvevői köre mutatta: vonzerejét a félidejéhez érve sem veszítette el. Érkeztek Budapestről és távolabbról is az alkalomra, ahol az olvasható és megtekinthető vizuális információk feldolgozását, értelmezését a korszakot jól ismerő régész mondatai történetmeséléssel támogatták. A László Gyula-féle, a tudomány száraz tényein túl az emberre összpontosító régészeti iskola eredményei szépen gyarapodó tudásban mutatkoznak meg. Ám az emberközpontú megközelítés jótékony hatása munkál abban az eredményességben is, amellyel a megszerzett tudás a tágabb közönségnek átadható.

Sokan voltak a tárlatvezetésen
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

E téren a Szent István Király Múzeum pedagógiai aktivitása folyamatos. Belegrai Tamástól megtudtuk: folyamatosan várják az iskolák érdeklődését, akikhez szívesen elvisznek egy-egy korszakot, témát, hogy a gyerekek és fiatalok élményszerű, három dimenziós térben találkozhassanak a tankönyveik lapjain megbúvó történelmi alakokkal, eseményekkel. A színes találkozások segítségével a tárgyi tudás mélyebben rögzül a diákokban.

Legközelebb két hét múlva

A csütörtökihez hasonló ingyenes tárlatvezetésre rendszeresen, legközelebb két hét múlva kerül sor. Érdemes figyelni a múzeum honlapját, hogy a programokra idejében regisztrálhassunk – és hogy a további újdonságokról idejében tájékozódhasunk. A tegnapi alkalom érdekessége volt még, hogy a tárlatvezetést követően Négyesi Lajos hadtörténész IV. Béla csatáiról tartott előadást.

A történelmi alakok megelevenedtek csütörtök délután
Fotó: Sági Zoltán / Fejér Megyei Hírlap

A háborúk sorát megvívó Árpád-házi uralkodó eleven alakja, aki a Bánk Bánban megénekelt Gertrudis királynő fiaként, Szent Erzsébet testvéreként élete során olyan grandiózus helyeken mozgott otthonosan (Trau és Klissza), két lánya, Katalin és Margit pedig olyan környezetben alussza örök álmát (Spalato), ahol legutóbb a Trónok Harcának lélegzetelállító jeleneteit forgatták, bizonyosan sok érdekességet tartogat számunkra is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában