A szemekbe mélyen belenézve ott látjuk őt is…

2019.10.17. 07:15

Először érkezett Feketehegy-Szárazrétre Salih Dilán kurd származású alkotó kiállítása

A húszas évei elején járó művész jelenség: barna árnyalatú ruháján megpihenő, hosszú hajzuhataga s arcán a folyamatos mosoly kiváló alapjai tökéletes kisugárzásának.

Szanyi-Nagy Judit

Volt mindenféle ruha: átlagos és extrém, visszafogott és élénk Fotó: FG

Fotó: gaborfeherphoto

Ha kicsit mögé nézünk, hasonló alakok köszönnek vissza ránk festményeiről is – jóllehet, mint Dilán megfogalmazza, azok szakrális alakok. Mellettük tájképek függeszkednek, szintén kedvenc témák. Festészetét színkavalkád jellemzi, a technikát tekintve az akrilfestékre csillámpor kerül.

Kollekciójának darabjai is hasonlóképpen színesek, egyediségük pedig leginkább Dilán származásának motívumaiban mutatkozik meg. Hogy hogyan illik össze egy festménykiállítás és egy saját ruhakollekció? Megtapasztaltuk: nagyszerűen! Dilán ugyanis nemcsak festményeit, de a maga által tervezett, hétköznapi ruhaméretekben elkészített öltözékeit is elhozta a megnyitóra, melyekbe (többek között) a Hunyadi Mátyás Szakgimnázium diákjai bújtak. Dilán is ebben a közép­iskolában végzett hajdanán.

Volt mindenféle ruha: átlagos és extrém, visszafogott és élénk Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Itt a példa: hiába tanul valaki reál tárgyakat, lehet belőle művész! Bár való igaz, az aranymetszési arányt, amely természetes egyensúlyt teremt a szimmetria és az aszimmetria között, a matematika adta nekünk – méltatta az alkotót Szenczi Jánosné, a Fehérvári Kézművesek Egyesületének elnöke. Kiemelte: – Életöröm, jókedv, szenvedély – ezek sugároznak Dilán alkotásairól az intenzív színeknek köszönhetően.

A különleges kiállításmegnyitó végül egy kisebb összművészeti műsorfolyammá nőtte ki magát, ugyanis a képeken és textileken kívül hastáncos produkciót is láthattak az érdeklődők, de a keresztény – zongorás és pánsípos – zenét, valamint a verseket kedvelők sem maradtak élmények nélkül.

 

– A közösségi házban változatos, széles skálán mozgó, nem mindennapi programokat szeretnénk bemutatni. Ilyen volt a mostani esemény is – mondta Szigli István városrészi képviselő, aki arról is beszélt, hogy Dilánnal közel fél éve találkoztak először, akkor fogalmazódott meg az igény a közös munkára.

A festmények mára a színpad hátteréből a kiállítótérbe kerültek, itt egészen október végéig tekinthetők meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában