Gozsdu emlékére készült művek

2019.09.06. 14:30

Pályázatot írt ki a művelődési ház Ercsi híres szülöttének tiszteletére

Idén ünneplik a településen született író, Gozsdu Elek születésének 170.  évfordulóját, s megemlékeznek halálának 100. évfordulójáról is.

FMH

Balról Murzsa Kata kulturális szervező, Nagy-Rakita Melinda, a pályázat győztese és Piroska Eszter muzeológus, az egyik zsűritag Fotó: művelődési ház

Az Eötvös József Művelődési Ház és Könyvtár júniusban irodalmi pályázatot írt ki, amelyre Gozsdu Elek írásai által ihletett műveket vártak. Az eredményhirdetést a XIX. Ercsi Eötvös-napok záróeseményén tartották, az Eötvös-emlékházban. Ezután az ercsi Pásztor Mária tartott előadást Eötvös József életéről és munkásságáról. Mindez méltó lezárása volt a tíznapos programsorozatnak.

A Gozsdu Elek irodalmi pályázatra öt mű érkezett. A zsűri tagjai Oláh Istvánné nyugalmazott tárlatvezető és utódja, Piroska Eszter muzeológus voltak. A névjelzés nélküli írásokat hosszas fejtörést és megbeszélést követően elemezték és értékelték, majd kiválasztották a győztes munkát.

Díjakat minden résztvevő kapott, az első helyezett pedig Nagy-Rakita Melinda lett Mindenkinek a maga keresztje című novellájával. Az érzékletes képi megjelenítés, a kifejező tájleírások, a gazdag képalkotás együtt jelent meg a főhős belső vívódásával és a lélek mélyéig hatoló bemutatásával. A szerző munkája megjelenik az októberi Ercsi Híradóban, és ebben a hónapban a szerző lesz az „Irodalmi Utazások” sorozat alanya a könyvtárban.

Balról Murzsa Kata kulturális szervező, Nagy-Rakita Melinda, a pályázat győztese és Piroska Eszter muzeológus, az egyik zsűritag
Fotó: művelődési ház

A további díjazottak: Varga Katalin (A barátnők című levél – novella); Kósa Márta (Szívvihar című vers); Kovács F. István (Ercsi című vers és Lajos című novella).

A művek a Gozsdu-emlékév lezárásakor, novemberben, a Felvonási Tünetek Színházi Műhely előadásában kerülnek a közönség elé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában