Egyénre szabottan valósították meg a foglalkozásokat

2019.09.25. 07:15

Díjazott a Mindent ÉRTünk!

A Szent István Király Múzeum múzeumpedagógiai projektje is nívódíjat kapott az országos évnyitón.

Bokros Judit

A Szent István Király Múzeum különböző kiállítóhelyein gyakran van múzeumpedagógiai foglalkozás Fotóillusztráció: FMH-archív

Egy videofilmen keresztül is megismerhető a múzeum Mindent ÉRTünk! című projektje, amelyet Paréj Gabriella néprajzos muzeológus és múzeumpedagógus, valamint Kamarás Emese drámapedagógus álmodott, majd valósított meg.

Koncepciójuk egy régóta dédelgetett terv alapján született, azzal a céllal, hogy különböző családi és szociális hátterű, eltérő képességű gyerekeket vonjanak be múzeumi foglalkozásokba.

Amint azt Paréj Gabriellától megtudtuk: partnerük volt az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és EGYMI, a Vigyázó Kéz Gyermekvédelmi Egyesület és a Lurkó Gyermekvédelmi Egyesület. A fiatalokkal majdnem egy éven keresztül foglalkozott Gabriella és Emese, segítőkkel. Szempontjuk az volt, hogy áthidalják a gyerekek közötti különbségeket, ehhez a differenciálás módszerét alkalmazták. Tehát, megpróbáltak mindenkire egyénileg figyelni.

A Szent István Király Múzeum különböző kiállítóhelyein gyakran van múzeumpedagógiai foglalkozás
Fotóillusztráció: FMH-archív

Emese a mozgást és a fantáziát vitte bele a foglalkozásokba, s kifejezetten érdekes volt megtapasztalni, a múzeu­mi közeg hogyan inspirálja a fiatalokat. Egy-egy alkalom mindig mesével vagy nagyobbaknál akár valós történettel indult, majd ehhez kapcsolódtak a játékos feladatok.

A projektben mélyinterjúkkal, megfigyeléses technikával figyelték meg a foglalkozások hatását, s azt tapasztalták, hogy egyes gyerekek teljesen megnyíltak.

Az első sorozat ugyan véget ért, ám az ötletgazdák utánkövetést is terveznek, illetve a módszer adoptálhatóvá tételén dolgoznak, általános iskolai csoportok számára.

A ma 14 órakor kezdődő Fejér megyei Múzeumpedagógiai Évnyitón is téma lesz, mely projektek pályáztak a nívódíjra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában