Újjászületését ülték

2019.08.20. 07:15

Tárlat nyílt dokumentumokkal, jelentős tárgyakkal Martonvásáron

Az államalapítás mellett a város megalapításának évfordulójáról is megemlékeztek.

Bokros Judit

A három festmény idősebb Brunszvik Antalt (balra), Mária Teréziát (középen) és Brunszvik Terézt ábrázolja Fotó: Nagy Norbert

Augusztus 20-a apropóján vasárnap zászlófelvonással kezdődött a nap az Emlékezés terén. Ezután szentmisét tartottak a Szent Anna Plébániatemplomban, majd mellette, a Brunszvik-kertben került sor az ünnepségre, amely egyben a Mária Terézia, Brunszvikok és Martonvásár – városunk új honalapítása 1771 című kiállítás megnyitója is volt.

Szabó Tibor polgármester az államalapítás és Martonvásár újjászületésének jelentőségét hangsúlyozta beszédében. Utalt rá, hogy István király a hit által kapta az erőt, amellyel véghez tudta vinni fontos cselekedeteit. A polgármester Istvánnak Imre fiához intézett intelmeit is idézte, s azokból kiindulva szólt uralkodásról, befogadásról, imádságról.

A három festmény idősebb Brunszvik Antalt (balra), Mária Teréziát (középen) és Brunszvik Terézt
ábrázolja Fotó: Nagy Norbert

A Brunszvik-kastélyban keddig látogatható kiállítás kapcsán elmondta: augusztus 20-át Mária Terézia minősítette nemzeti ünnepnek 1771-ben. Ekkor azonban a helyiek számára fontos döntés is született, Mária Terézia jóvoltából ugyanis idősebb Brunszvik Antal egy csere révén hozzájuthatott a martonvásári birtokhoz. Így most büszkék lehetnek jelentős múltjukra, s arra, hogy az akkor még mocsaras vidéken gyönyörű települést építettek. Ezt az örökséget, az elődök munkáját ma is tisztelik. Szabó Tibor köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak a kiállítás megvalósulásához. Miután Kovács Zoltán plébános megszentelte az ünnepi kenyeret, Pletser Tamás amatőr helytörténész nyitotta meg a tárlatot. Elmesélte, Brunszvik Antal hogyan jutott hozzá a birtokhoz, majd részletesen szólt a bemutatott okmányokról és a tárgyakról is. Utóbbiak között vannak például Mária Terézia által adományozott kegytárgyak, de láthatók barokk festmények is, amelyek közül kuriózum a Németországból ide került, idősebb Brunszvik Antalt ábrázoló kép. Az adománylevél szintén megtekinthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában