IV. Béla és a lehetetlen küldetés

2019.08.05. 18:21

Elkezdődtek az idei Koronázási Szertartásjátékok olvasópróbái

Ezúttal a „IV. Béla – Az élet magja” című előadással készülnek a Vörösmarty színház művészei. A látványos produkcióra augusztus 17-19. között számíthatnak a fehérváriak.

S. Töttő Rita

Fotós: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Szikora Jánost, a Vörösmarty színház igazgatóját köszöntötték a teátrum művészei hétfőn délelőtt azon az olvasópróbán, amelyen az idei Koronázási Szertartásjátékok fő produkcióját, a IV. Béla – Az élet magja című darabot próbálhatták el. A Nemzeti Emlékhelyen állítják fel idén is a színpadot, ahol Lábodi Ádám eleveníti meg IV. Béla alakját. Kubik Anna Laszkarisz Máriát, Varga Lili Szent Margitot, Sághy Tamás pedig Batu khánt alakítja a darabban, melynek narrátora Mihályi Győző lesz.

Az olvasópróbák immáron hivatalosan is elkezdődtek – idén IV. Béla életét elevenítik fel a színészek Fotó: Fehér Gábor

A játék során választ keresnek arra, vajon a király képes lesz-e újra az élet magjait elhinteni, azt követően, hogy a niederaltaichi kolostor évkönyvébe 1241-ben a barátok feljegyezték: „A Magyar Királyság 350 év után megszűnt létezni!” Nos, az nem titok, hogy IV. Bélának sikerült a lehetetlen. A Koronázási Szertartásjáték során, ahogy az már megszokott, a történelmet álmodja újra Székesfehérvár – királyok koronázásával, mégpedig az eredeti helyszínen – az ország ősi koronázótemplomának területén, melynek falait képzeletben újra emelik a Nemzeti Emlékhelyen, Székesfehérváron, augusztus 17-én, 18-án és 19-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában