Fehérvárcsurgó

2019.07.02. 20:00

Liszt-művek a Károlyi-kastélyban: a világhírű Sass Sylvia partnere Fülei Balázs zongoraművész volt

Különleges műsorú Liszt-hangversenyt hallhatott a közönség a Károlyi-kastélyban.

Szabó Balázs

Sass Sylvia és Fülei Balázs emlékezetes koncertet adott a Károlyi-kastélyban

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A nívós zenei események iránt érdeklődő zenebarátok immár rendszeresen előjegyzési naptárukba vehetik Fehérvárcsurgót. A szeptember utolsó hétvégéjén rendezett, az idén 10. alkalmához érkező Európai Vonósnégyes Fesztivál mellett a fiatal muzsikusokat a patinás Károlyi-kastélyba szólító Echo Nyári Kamarazenei Akadémia augusztusban kínál további hangversenyeket, s e két sorozat mellett egyéb koncerteknek is gyakorta helyet ad az inspiráló környezetet nyújtó épületegyüttes.

Péntek este dalestre várták az érdeklődőket, akik teljesen meg is töltötték a kastély nagytermét. A felfokozott érdeklődés elsősorban nyilván a közreműködőknek szólt: a nagy operaénekes-nő, Sass Sylvia és Fülei Balázs zongoraművész lépett pódiumra. Műsoruk kizárólag Liszt műveiből állt: hét dal és négy zongoramű kínált tartalmas szellemi élményt bő egy órában.

A legendák földjén

A választékos ízléssel összeállított program izgalmas képzettársításokra indító címet kapott: „A legendák földjén” – olvashattuk a plakátokon. Joggal: a dalok vagy balladákat meséltek el, vagy felfokozott érzelmi állapotokat közvetítettek, míg a zongoraművek sorában hallhattuk Liszt mindkét legendáját (Assisi Szent Ferenc prédikál a madaraknak; Paolai Szent Ferenc a hullámokon jár), illetve a hajósokat mágikus szépségű dalával vesztükbe vivő rajnai sellő, a Lorelei történetét feldolgozó dal szerzői zongoraátiratát. A víz gondolata egy másik összefüggésben, az evangéliumi „élő víz” eszméjét felmutató A Villa d’Este szökőkútjai révén is felbukkant.

Sass Sylvia és Fülei Balázs emlékezetes koncertet adott a Károlyi-kastélyban
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A különleges atmoszférájú dalok tökéletes interpretátorra találtak. Sass Sylvia nem szorul bemutatásra és méltatásra: egyike ő azon igen kevés magyar előadóművészeknek, akiknek neve mellett teljes joggal szerepel a világhírű jelző. Sajnos, személyesen igen ritkán találkozhatunk vele: utoljára hét évvel ezelőtt a Mesterbérlet-sorozat keretében, a Vörösmarty Színházban adott feledhetetlen hangversenyt Harazdy Miklós zongorakíséretével. Akkori benyomásaimat ezúttal is megerősítve látom: a Kossuth-díjas művésznő esetében – egy operaénekesnél talán szokatlan ilyet mondani – a jelenlét, a személyiség kisugárzó varázsa szinte fontosabb magánál az éneklésnél is. Nyilván nem véletlen, hogy ezúttal olyan dalokat választott, melyek különösen alkalmasak voltak egy drámai szituáció, egy sajátos atmoszféra megelevenítésére – mondhatni egy virtuális színpad berendezésére. S valóban nincs rá alkalmasabb jelző a varázslatosnál, ahogyan az egyes kompozíciók mélyére hatolva a szöveg és a zene összefüggéseit, valamennyi hang jelentését, érzelmi tartalmát, szerepét a nagy egészben egy ikonfestő alázatával és gondosságával megjelenítette – olykor szinte az általa oly mesterien megformált operai hősnőket, egy Normát, Lady Macbethet idéző gesztusokkal, arcjátékkal, a hang színezésével. Goethe, Heine, Alekszej Tolsztoj, Uhland, Lenau és Schiller szövegei valóban életre keltek ebben a takarékos eszközökkel élő, de átütősen szuggesztív tolmácsolásban.

Hálás közönség előtt léphettek fel a művészek
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Fülei Balázs mindvégig érzékeny, alkalmazkodó és kulturált kísérőnek bizonyult, szólószámaiban pedig ízléses, magas színvonalú előadásban tárta elénk Liszt a zongorairodalmat forradalmasító hangzó vízióit. Az emlékezetes estét stílusosan Liszt Es muss ein Wunderbares sein kezdetű, Oskar von Redwitz szövegére írott dala zárta – csodálatos interpretációban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában