a zene felemelő ereje

2019.06.18. 17:30

Kórusok hatodik randevúja zajlott a polgárdi színpadon

Nagy sikerrel zárult a Kiss József Gyermekkórus Találkozó. A Lepsény, Polgárdi és Sárosd települések összefogásával indított iskolai énekkari fesztivál hatodik alkalommal bűvölte el a közönséget.

V. Varga József

A kórusok a Trianon-emlékműnél is énekeltek, hegedűn közreműködött Kissné Révfalvi Andrea Fotó: V. Varga József/Fejér Megyei Hírlap

Gabrieli-Kiss József énekművész, karnagy, a lepsényi művészeti iskola énektanára 2017 novemberében vetette föl: rendezzenek Lepsény, Polgárdi és Sárosd „tengellyel” folytatásos gyermekkórus-találkozót. A kezdeményezést felkarolták az iskolák és az önkormányzatok; a találkozó az előző tanévtől Kiss József karnagy nevét viseli. Létrejötte a névadó érdeme is, hiszen gyermekei és egykori tanítványai azok, akik most vezetői a kórusoknak.

A hatodik zenei randevú a trianoni emlékműnél kezdődött. A sárosdi és a lepsényi iskola énekkarai egy-egy kórusművel, míg a polgárdi iskola diákjai verssel és népdallal tették teljessé a műsort.

Az Aradi Ignác Művelődési Házban a lepsényi Fekete István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola gyermekkórusa, a polgárdi Széchenyi István Általános és Alapfokú Művészeti Iskola alsós és felsős énekkara, valamint a sárosdi Farkas Gyula Baptista Általános Iskola ZenEgér kórusa lépett színpadra. A műsorválasztás részben a 99 évvel ezelőtt történt tragikus eseményekhez igazodva történt.

Kárpátiné Frank Éva Lilla, a polgárdi iskola igazgatónője beszédében elmondta, hogy a gyermeki hang a legtisztább lélekkel ad példát a felnőtteknek, s a zene felemelő ereje, akár a magyarságunk, bennünk él, s fontosságát csak akkor fognánk fel igazán, ha hiányát szenvednénk.

A kórusok a Trianon-emlékműnél is énekeltek, hegedűn közreműködött Kissné Révfalvi Andrea
Fotó: V. Varga József/Fejér Megyei Hírlap

A lepsényi iskola énekkara Gabrieli-Kiss József vezetésével kezdte az éneklést, hangszeres kíséretet Kissné Révfalvi Andrea adott hegedűn. A sárosdiak lélekemelő tiszta énekükkel kápráztatták el a közönséget, Kiss Bernadett tanítványai árgus szemekkel figyelték karnagyuk minden mozdulatát, a hangszeres kíséretet Izinger Attila biztosította. A polgárdiak felsős énekkara, Szabadiné Bánáti Judit vezényletével, kristálytiszta intonációval hívta fel magára a figyelmet, őket Fésű Kerekes Anita kísérte gitáron. A műsor zárókórusa a polgárdiak alsós énekkara volt, dalaikban gyermekdalok, feldolgozások szerepeltek. A közel 40 tagú gyermekkar kitörő lelkesedéssel, igazi fesztiválhangulatot varázsolt a színpadra, Kissné Révfalvi Andrea tanítványainak lelkes éneklése a közönséget is magával ragadta.

A folytatásos randevú záróakkordja most is a közös éneklés volt. Elsőként a You raise me up (Te felemelsz) című darabot hallhattuk a négy kórus előadásában, Kissné Révfalvi Andrea, Koltai Flóra és Gabrieli-Kiss József hangszerkíséretével, majd a retró Reggeli torna, Ránki György szerzeménye, a Győztes ismeretlen című gyermekoperából következett. A csaknem 120 énekes közös előadása hihetetlen élményt adott.

A rendezvény zárásaként a gyermekkórus-találkozó művészeti fővédnöke, Fehér József néptanító kért szót. A 93 esztendős szakember, a rendező karnagyok példaképe a népdal, a népzene erejéről beszélt. Kiemelte a „nép” hatalmas szerepét ebben, hiszen magyarságunk, identitásunk a hagyományok, a népi hagyományok nélkül elveszik. Az a nemzet, amely nem ápolja hagyományait, védtelen és irányítható lesz. A mai multikulturális világban csak az a nemzet tud fennmaradni, amelyik ismeri gyökereit, történelmét és népzenéjét.

A gyerekek kisebb gyűrűt fontak Fehér József tanár úr köré, s öleléseikkel még jó pár egészséges esztendőt ajándékoztak a hihetetlenül friss gondolkodású idős karnagynak.

A Kiss József Gyermekkórus Találkozó a következő tanévben folytatódik – tette hozzá Gabrieli-Kiss József. A szervezők jó szívvel invitálják a környékbeli iskolai énekkarokat, csatlakozzanak kezdeményezésükhöz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában