Újabb varázslat, IV. Béla és Szent Margit alakjával

2019.06.14. 11:30

Királyi Napokra készülve: három iskolából érkeztek és dolgoztak a gyerekek az óriásbábokon

Az augusztusi Királyi Napokhoz közeledve ezúttal IV. Béla király és lánya, Szent Margit alakja készül el óriásbábként. A héten tábor is zajlott.

Bokros Judit

A diákoknak jó gyakorlat és egyben kikapcsolódás is az óriásbáb-készítő tábor

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az óriásbáb-készítő tábort a Fehérvári Programszerve­ző Kft. szervezte meg a Tánc­házban, s most a Munkácsy Mihály, valamint a Zentai Úti Általános Iskola, illetve a Ciszterci Szent István Gimnázium diákjai vettek részt rajta, 10-10 fővel. A munkát Majoros Gyula bábkészítő mester irányította, de Ujj Zsuzsa keramikusművész is segített. Tőle megtudtuk: ezúttal is Somogyi Győző grafikusművész történelmileg hiteles tervei alapján dolgoztak, így készültek az öltözékek, az ékszerek, a kiegészítők. Majoros Gyula azért felelt, hogy strapabíró, a rajzoknak minél megfelelőbb bábok születhessenek, a színházi szakmában bevált technikákkal.

Beláthatnak a kulisszák mögé

A gyerekek ebbe tudnak besegíteni, például azzal, hogy kasírozták, vagyis papírral vonták be a bábok fejét, kezét, illetve a díszítő ékszereket készítették elő. Ezáltal beláthattak kissé a kulisszák mögé, megismerhettek érdekes technikákat, alkothattak, s a történelmi korhoz, a történelmi személyekhez is közelebb kerülhettek. Könnyű volt velük együttműködni, szívvel-lélekkel dolgoztak. Zsuzsa hangsúlyozta: a bábokkal egyfajta varázslat megteremtése a cél, hogy a közönség a bemutatásuk ideje alatt szinte elhiggye, hogy valóban életre kelt óriások, uralkodók járnak közöttük.

A diákoknak jó gyakorlat és egyben kikapcsolódás is az óriásbáb-készítő tábor
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az iskolások tanáraik felügyelete mellett munkálkodtak. A Munkácsy két hetedikes tanulója, Orosz Dóra és Csendes Luca épp a körülvágással foglalatoskodott, amikor meginterjúvoltuk őket. Mindketten először, tanáraik ajánlására vehettek részt a három napos táborban. Szeretnek alkotni, úgyhogy itt is nagyon jól érezték magukat, s azon túl, hogy besegítettek a királyi kellékeknél, szabadabb feladatot is kaptak. Alapvetően azonban az óriásbábok fejét csiszolták, majd kasírozták, hat rétegnyi papírral. Valóban elleshettek néhány színházi műhelytitkot, s egyáltalán nem bánják, hogy a tanév számukra ezzel a kreatív elfoglaltsággal múlik ki.

Még dolgoznak rajtuk

A tábor csütörtökön délután véget ért, a bábokon azonban még dolgoznak majd a szakemberek, hogy a fehérvári közönség augusztusban teljes pompájukban láthassa őket. A 2013 óta készülő óriásbábok száma IV. Béla és Szent Margit alakjával huszonegyre nő.

A diákoknak nyáron arra is van lehetőségük, hogy önkéntesként kapcsolódjanak be a Királyi Napok rendezvénysorozatába, valamint annak felvezetésébe. Tevékenykedhetnek az óriásbábok körül, de egyéb feladatok is adódnak. Jelentkezni a Fehérvári Programszervezőnél lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában