Időutazás

2019.05.21. 07:20

Ötödik alkalommal vált Füle az ország retro PC paradicsomává

Orsovai Sándor, azaz Bacsis 2014 óta a kis Fejér megyei településre csábítja az ország minden pontjáról a retro számítógépek rajongóit. Idén hat kiállító és közel nyolcvan eszköz várta az érdeklődőket a Fülei Általános Iskola tornatermében.

Elekes Gergő

Fotó: Elekes Gergő / Feol.hu

A harmincas éveiben járó fiatalember négyéves kora óta a számítástechnika megszállottja, a 2000-es években már saját számítógépeket épített. Az őrület azóta sem csökkent, sőt, miután nem volt szíve megválni ezektől az öreg masináktól, Bacsis úgy döntött, tárlatot szervez a retro gépek témájában. Az ötletből aztán hamarosan megvalósítás is lett, 2014-ben pedig körülbelül 25-30 számítógép részvételével sor kerülhetett az első kiállításra a fülei művelődési házban. Az eseményt azóta is évről-évre megrendezik a településen, így idén május 18-19-én már az ötödik Bacsis Retro Számítógép Kiállítás (BRSZK) vonzotta az ország minden pontjából az informatika rajongóit Fülére.

– Muszáj volt helyszínt váltanunk, mert a tavalyi évben már a reggel 11 órás nyitásnál annyira sok érdeklődő jött az eseményre, hogy nem fértünk be a művelődési házba. Egyik szemünk sírt, a másik nevetett. Akkor elhatároztuk, hogy az ötödiket úgy fogjuk megcsinálni, hogy helyprobléma ne lehessen. Sikerült megszereznünk a fülei tornacsarnokot, így 760 négyzetméteren, hat kiállító részvételével vághattunk neki az idei tárlatnak – tudtuk meg a rendezvény főszervezőjétől, Orsovai Sándortól.

Orsovai Sándor (sapkában) igazi turisztikai központtá varázsolja minden évben Fülét
Fotó: Elekes Gergő / Feol.hu

Látnivalóból pedig nem volt hiány! Körülbelül 80 számítógéppel rukkoltak elő a szervezők, köztük x86-os csodák, Commodore-gépek, magyar fejlesztésű PC-k (HT-1080Z, TVC, Primo), Atari, Apple, Amiga gépek. A számítógépek mellett a nagyérdemű videojáték-, processzor-, PDA gyűjteményt, sőt még hűtőborda-gyűjteményt is láthatott. Utóbbiról a szervezők elismerték, hogy elsőre furcsán hangozhat, meg is szokták mosolyogni az emberek, ám amikor a saját szemükkel megállnak a gyűjtemény előtt, bizony mind rá szoktak döbbenni, hogy ebben is van fantázia, az informatikán belül ugyanis minden alkatrész fejlődött az elmúlt 20-30 évben.

CPU CPU hátán. Közel 350 darabból áll Bacsis gyűjteménye
Fotó: Elekes Gergő / Feol.hu

Ottjártunkkor kicsik és nagyok egyaránt csillogó szemekkel merültek el Pacman vagy a Golden Axe kalandjaiban, vettek részt a csarnok végében felállított asztalnál különböző LAN-partykba vagy lelkes beszélgetésbe elegyedtek a különböző kiállítókkal. Bacsist megpihenni látni pedig abszolút nem lehetett: hol a gépeket ellenőrizte (mivel állítása szerint ezek a masinák korukból fakadóan bármelyik pillanatban képesek arra, hogy feladják a harcot), hol a gyerekeknek segített elindítani egy-egy játékot a bonyolult DOS-rendszerben.

Generációk csatája a retro világban
Fotó: Elekes Gergő / Feol.hu

Kiállítók

Gyurkó Mátyás 2018-ban kereste meg Sándort a videojáték-gyűjteményével. Bacsis azonnal rákapott az ötletre, így immáron második alkalommal ékesíti Mátyás kollekciója a rendezvényt. Mindig is „kockának” tartotta magát, ám komolyabban 5-10 éve gyűjti a játékokat dobozos formában, amelyekre gyerekként még nem volt pénze, hovatovább Magyarországig el sem jutottak ezek a változatok. Állítása szerint van még mit beszereznie, hiszen nincs még meg az összes kedvence. Gyűjteményének minden darabját végigjátszotta (egy-két darabot leszámítva), a mai napig nagy játékos. Ha választania kellene, akkor a DOOM és a Blizzard játékok lennének a kiemelt kedvencei.

Családapa és gamer egyben: Gyurkó Mátyás nem mindennapi videojáték-kollekcióval kápráztatta el a közönséget
Fotó: Elekes Gergő / Feol.hu

Gálos Imre processzorhűtő-gyűjteményével jelent meg a kiállításon, Dombóvárról érkezett. Nem tervezte, hogy gyűjtésbe kezd, ám egy nap nála is bekattant valami, összegyűlt 20-30 darab hűtője. Az érdekesebbeket megtartotta, kollekciója pedig Magyarországon (sőt világviszonylatban is) egyedülállónak számít. Bacsist az internetnek köszönhetően régebb óta ismeri. Idén tavasszal szóba került, hogy részt venne processzorhűtőkkel a rendezvényen. Sándor kezdetben kétkedve fogadta az ötletet, de kérte, hogy küldjön képeket egy pár darabról. Imre ennek eleget is téve összeszedett 30-40 darabot, majd elkészítette a képet, mellyel tulajdonképpen azonnal kiállítóvá vált. Saját bevallása szerint is meglepődött, hogy milyen sokan érdeklődtek a gyűjtemény iránt, melyet így egyben ő maga is most látott először.

Gálos Imre maga is először látta ebben a formában gyűjteményét
Fotó: Elekes Gergő / Feol.hu

Schirilla Tamás 4-5 éve kezdte el a videokártyák gyűjtését és első ízben vesz részt kiállítóként az eseményen. A második BRSZK-n még látogatóként jelent meg, és rögtön megtetszett neki Sándor lelkesedése, hozzáállása. Barátság alakult ki köztük, Tamás ezt követően segítője, támogatója lett a rendezvénynek, egy ízben pedig egy 80-as évekbeli laptopot is felajánlott a szervezőknek. Videokártya-kollekciója számos márka képviselőjét felvonultatja, jövőre pedig további érdekességekkel készül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában