május 30-tól június 6-ig

2019.05.29. 15:30

Csütörtöktől ismét Fehérvári Könyvnapok

A Kalákával és Lackfi Jánossal nyílik, Nyáry Krisztián egy­korvolt szerelmek leveleiből olvas föl, lesz koncert a Hiemer-házban és Vár-est a Bory-várban: csütörtöktől ismét könyvnapok.

Sági Zoltán

A szervezők gazdag programmal várják a könyvek szerelmeseit

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Kedden a Vörösmarty Mihály Könyvtár (VMK) olvasótermében Buriánné Tarró Edit, a Vörösmarty Mihály Könyvtár igazgatója, Iszkádi Erika, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója és Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke sajtótájékoztatón ismertették a csütörtökön kezdődő Fehérvári Ünnepi Könyvnapok rendezvényeit.

A rendezvénysorozat hivatalosan május 30-tól június 6-ig tart, ám a Vörösmarty Társaság már tegnap délután megtartotta első könyvbemutatóját, a záróeseményt pedig június 16-ra, az Öreghegyre tervezik. Mint Bobory Zoltán elmondta: a társaság a programütközéseket elkerülendő tágította ki rendezvényei időhatárait.

A csütörtöki hivatalos megnyitó magasra teszi a lécet, hiszen azt a Városháza dísztermében a kiváló költő, író és egyben a „Nem kötelező olvasmányok” vlogger-sztárja, Lackfi János „beszélye” indítja, eztán átadják a Vajda János-díjat, majd „Valaki jár a fák hegyén” címmel a Kaláka ad koncertet, Kányádi Sándor verseire írott dalokkal.

A szervezők gazdag programmal várják a könyvek szerelmeseit
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Majd minden napra jut városi program, átlagosan napi 3-4, amelyek között lesz kiállításmegnyitó, interaktív környezetvédelmi előadás, valamint fölolvasás és virtuális koncert. A Cabaret Medrano Ady 100 valódi koncertje a Hiemer-házban június 4-én 18 órakor kezdődik, az említett Nyáry Krisztián-felolvasásnak pedig június 6-án 17 órától ad otthont a VMK Olvasóterem. A Vörösmarty Társaság június 5-én tartja Vár-estjét a Bory-várban, amelyen a társaság lapja köré szerveződnek az előadók és a programok. Számos rendezvényt fogad a Gárdonyi Géza Művelődési Ház épülete, de házigazdákká válnak a VMK tagkönyvtárai is.

A Vörösmarty Társaság kedd esti könyvbemutatóján Bobory Zoltán két vendéget mutatott be az olvasóknak. Elmer István, a kortárs magyar irodalom egyik legnagyszerűbb képviselője és a Vár munkatársa Sodronyok; Őrlőkő című, két kisregényt tartalmazó új könyvével érkezett. P. Horváth László, aki elsősorban drámaíró, darabjait pedig az elmúlt évtizedekben budapesti színházak játszották, ezúttal „Legutolsók” címmel kiadott, összegyűjtött verseinek kötetét hozta el a hallgatóságnak. A kötetbemutatón P. Maklári Éva működött közre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában