idén harmincnyolcadik esztendeje

2019.05.17. 20:00

Bicskei Napok a Batthyányakkal

Változatlan szellemiséggel, a helyi értékek elsőbbségével és széles választékkal várja az önkormányzat a saját rendezvényeként számon tartott eseményre a bicskeieket és a környékbelieket.

Zsohár Melinda

Pálffy Károly polgármester, Batthyány Kata, Batthyány-Schmidt Margó, Batthyány Ádám és Bálint Istvánné alpolgármester a Kultúrkúria előtt Fotó: Adravecz Tamás

A Kultúrkúriában tartott ünnepélyes megnyitón többen ott ültek az első Bicskei Napok szervezői és résztvevői közül is számosan. Ez azért hír, mert az idén a harmincnyolcadik esztendeje, hogy a hagyományőrzés és megújulás jegyében tartják meg a kulturális, közéleti, sport és zenei rendezvénysorozatot a városban. Három év a művelődési központ átépítése miatt kimaradt: Még nagyközség volt Bicske, amikor 1979-ben, ugyancsak a rendszerváltás előtt nyitották szélesebbre a helyi szellemiséget magába foglaló képzeletbeli ajtókat.

A Bicskei Napok megnyitójára emblematikus témát választanak

Kiállítások, előadások, sportesemények követték egymást mindig májusban néhány napon át, mert szerencsésen ezt a hónapot választották ki a mára tradícióként újra és újra megtartott rendezvénynek. Rangot és a helyi közösség megbecsülését jelentette bekapcsolódni az események sorába, amelynek fő szervezője a művelődési ház volt – akkori munkatársai és mai vezetője akkor és most is ott ült a megnyitón. Megjelent a helyi közéleti szereplők mellett Petrin László, a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója. A pénzügyileg szűkösebb időkben több fejtörést okozott a finanszírozása a Bicskei Napoknak, mára a biztonságos költségvetésből nyugodt szívvel áldoznak a „drágább” fellépőkre, menő zenei együttesekre, mondta el Pálffy Károly polgármester megnyitó beszédében. Röviden tájékoztatta a közönséget a város pénzügyi helyzetéről és terveiről – az ötmilliárd forintos büdzsét megteremtő önkormányzat a biztonságra törekszik, bevételeiket inkább alul-, mint túltervezik, nem szőnek álmokat, ám az álmaikat nem adják fel: tervekre váltják őket. Bálint Istvánné alpolgármester tartja kezében a szakemberekkel összefogva a Bicskei Napok arculatát, rajta is múlik, hogy minden korosztály és érdeklődési körű ember megtalálja a számára legérdekesebb, legfontosabb programokat a festmények bemutatásától a meccseken át a főzőversenyig.

Pálffy Károly polgármester, Batthyány Kata, Batthyány-Schmidt Margó, Batthyány Ádám és Bálint Istvánné alpolgármester a Kultúrkúria előtt Fotó: Adravecz Tamás

 

A mai kastély elődjét Tivadar bővíttette ki a mai formában láthatóra

A Bicskei Napok megnyitóján emblematikus témát választanak az első alkalomra, így történt ezúttal is: a kisváros építészeti arculatát meghatározó és történelmi múltját reprezentáló Batthyány- kastély neves családjának mai leszármazottai beszéltek a nemzeti elköteleződésről, a múlt üzenetéről. A mai kastély elődjét az utolsó nádor, gróf Batthyány Lajos Ernő építtette, 1755-ben, fia, Tivadar bővíttette ki a mai formában láthatóra 1799-ben. Batthyány Kázmértól elkobozta a Habsburg-hatalom a ’48-as részvétel miatt a palotát és birtokait, az utolsó tulajdonosa, gróf Batthyány Gyula 1914-től ismét otthonaként élt benne, mert felesége, Károlyi Zsuzsanna visszavásárolta azt. Ők 1928-ban adták el az államnak, azóta gyermekotthonként működik. A mártír miniszterelnök gróf Batthyány Lajos egyenesági leszármazottjai, Batthyány Ádám, felesége, Batthyány-Schmidt Margó és lányuk, Kata képviselte ezúttal a történelmi családot Bicskén, Móricz Péter, a körmendi múzeum igazgatójával együtt izgalmas előadással fűszerezve az ünnepélyes első Bicskei Napot.

PROGRAMKAVALKÁD A FŐZŐVERSENYTŐL A JÁTSZÓPARKIG

SZOMBATON reggel nyolc órától kezdődik a főzőverseny: Hagyományos ízek, ízes hagyományok Pannónia Szívében, a parkban. 10 órától hagyományőrző börzével, termelői és kézműves kirakodóvásárral várják az érdeklődőket, de lesz TrabiGolás is. 10.30: Fülbemászó dallamok. A Bicskei Koncertfúvós Zenekar szórakoztató műsora. 11 óra: A gyerekeké a színpad! 11–18 óra: Retró véradás. 11.30–18.30: Manófalvi kalandvár. 13 óra: Jó ebédhez szól a nóta! 14–18 óra: Könyves sátor. Kézműves játszóház. 14.30: Vendégváró. 15.30: A főzőverseny eredményhirdetése. 16 óra: Cor-Way séta. 18 óra: Ethno Sanzon. 20 óra: Vastag Csaba-koncert.

VASÁRNAP 11 órakor kezdődik a Bicske Barátok Egyesületének találkozója a művelődési központban. 14 órától tartják a családi vasárnapot a Bicske Szíve parkban. Lesz kézművessátor, furfangos csudavilág, játszópark is. 15 óra: Vitamintorna 5–10 éves gyerekeknek. 15– 17 óra: Vártornyos légvár, csúszda. 15.30: Ringató, zenés foglalkozás. 16 óra: Csiribiri mozgásfejlesztő. 17 óra: A Bicskei napok zárása. 100 Folk Celsius-koncert.

V. Varga József

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában