Nyomtass, Gutenberg!

2019.04.25. 07:00

Betűk, hemzsegjetek! – Hetvenéves a szentgyörgyi könyvtár

Könyvtárünneppel, többrendbeli kerek évfordulóval és egy emléktábla újraavatásával kezdődött el az idei Szentgyörgyi Napok.

Majer Tamás

Berta József szentgyörgyi polgármester rántotta le a leplet Eötvös József eltűnt, de megtalált emléktáblájáról

Fotó: Koppán Viktor / Fejér Megyei Hírlap

Az ünnepség elején Berta József polgármester leplezte le Eötvös József – elfeledett, eltűnt – emléktábláját, amelyet nemrég találtak meg egy helyi műhely padlóján. A tábla tanúsága szerint az 1877-ben Mezőszentgyörgyön született Eötvös József 44 hónapig harcolt a hazaért az I. világháborúban a 31. honvéd gyalogezred népfölkelő századosaként.

Hazánk első népkönyvtára

– Vitézül harcolt, több sebesülést is szerzett. Megkapta az első és a másodosztályú Sebesülési Emlékérmet is – mondta Berta Annamária.

A rendezvény helyszíne Eötvös Károly egykori lakó­háza volt, amelyet a helyi emlékezet sokáig a politikus, író és ügyvéd szülőházaként őrzött. Ez ma a nevét viselő községi könyvtár, amely szerdához képest 70 esztendeje tárta ki kapuit. Első könyvtárosa Kocsis István cipész (!) volt. Nagy Károly közművelődési szakember előadásából tudjuk, a jó termelési eredmények miatt adták át éppen itt, Mezőszentgyörgyön hazánk első népkönyvtárát, Magyarország első falusi közkönyvtárát!

Az avatóceremónia hangulatát egy balatonfőkajári kórus hangolta magasra
Fotó: Koppán Viktor / Fejér Megyei Hírlap

– 1969-ben, két évtizeddel az avatás után, annak emlékére, egyben a könyvtárak lehetőségét és szerepét hangsúlyozva hirdették meg éppen Mezőszentgyörgyön az Olvasó Népért Mozgalmat – elevenítette fel az újabb évfordulót Nagy Károly.

Ő beszélt arról is, hogy hiába mondták a rádió, később a televízió feltalálásakor, elterjedésekor, néhány évtizede a számítógépek és az internet hódítása kezdetén, hogy ütött a Gutenberg-galaxis órája, szó sincs róla: a könyv örök!

Olvasó nép

Talán történeteket szeretünk leginkább olvasni. Ezt Borsos György is tudhatja, hiszen ő is történettel nyitotta meg szerdai előadását. 1987-től 2000-ig ő volt a szentgyörgyi könyvtáros. Előtte elektronikai műszerészként dolgozott, de mint a cethalig jutó Jónás Babits Mihály klasszikus elbeszélő költeményében a prófétaságot, valahogy úgy rühellte ő azt a munkakört.

Berta József szentgyörgyi polgármester rántotta le a leplet Eötvös József eltűnt, de megtalált emléktáblájáról
Fotó: Koppán Viktor / Fejér Megyei Hírlap

– Életem legjobb pillanata volt az, amikor Adovics Istvánné Erzsi néni hozta a kulcsot, hogy nyissam ki a könyvtárat! – vallotta meg Borsos György. Később diplomázott csak le a szakmából, úgyhogy eleinte jöttek bizony a központi revizorok, hadd lássák, ugyan hogyan vezeti a könyvtárat egy műszerész… Borsos mesélt az egyik ilyen régi ellenőrzésről. Megérkeztek a bürokraták, köszöntek, maradtak két órán át. Nem tudták kikérdezni hősünket, mert a 120 perc alatt 101 mezőszentgyörgyi olvasó adta egymásnak a kilincset, illetve a könyvtárost. Olvasó nép.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában