Felragasztható halhatatlanság

2019.04.03. 07:50

Bélyegbemutató sorozatot indított a Székesfehérvári Városi Bélyeggyűjtő Kör

Az érdeklődőket kedden a Ciszterci Szent István Gimnázium könyvtárába invitálták.

V. Varga József

A ciszterci gimnázium csak az első helyszíne a kiállításnak, bejárja az egész várost a gyűjtemény

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A bélyegek egyre inkább csupán a gyűjtők albumainak értéktartó díszei, azonban ha java részük ki is kerül a közforgalomból, Márai Sándor meghatározása továbbra is érvényes rájuk: „A bélyeg felragasztható halhatatlanság”. Amint a hozzáértők mondják: a bélyeg egy adott kor lenyomata, a jövő nemzedékének egyszerre mesél a múltról, és hordoz értéket a jelen számára.

A megnyitón Gyóni András, a ciszterci gimnázium címzetes igazgatója és Laczi Zoltán, a városi bélyeggyűjtő kör elnöke köszöntötte a megjelenteket. Üdvözölte a vándorkiállítás ötletét Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, aki tisztelettel szólt a gyűjtőkről, és örömét fejezte ki az apró gyönyörűségek láttán. Áldással szolgált Brückner Ákos Előd, az iskola spirituális vezetője.

A fehérvári filatelisták népszerűsíteni kívánják a bélyeggyűjtést, és minél szélesebb körben megismertetni a bélyegekben rejlő értékeket. Ezért indították útjára sorozatukat.

A ciszterci gimnázium csak az első helyszíne a kiállításnak, bejárja az egész várost a gyűjtemény
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Bemutatókat tartanak a megyeszékhely közoktatási és kulturális intézményeiben, amivel szeretnék közelebb vinni a fiatalokhoz, a diákokhoz, de a lakossághoz is kedves elfoglaltságukat, nemes szenvedélyüket, a bélyeg szeretetét. A városi kör tagjainak anyagaiból

hét keretes bélyegbemutató látható a kiállításon, a többi között Szent Istvánról és a cserkészmozgalomról. A nyitó esemény különlegességgel is szolgált: itt jelentették be a digitális formában elérhető Személyes bélyegkatalógus megjelenését, melyet Fehérvári József, a bélyeggyűjtő kör alelnöke készített és gondoz naprakészen. A katalógus állománya már 2500 darabot számlál.

Amint az alelnök elmondta lapunknak: a katalógus alkalmas a saját gyűjtemény egyfajta rendszerezésére, és ha jelentős számú érdeklődő látogatója lesz, segítséget nyújthat a csere lebonyolításához, a hiányok után való nyomozáshoz.

A nyitó rendezvényen műsort adtak a gimnázium diákjai és a 7.a osztályos cserkészek, szavalattal közreműködött Baloghné Teca, a városi bélyeggyűjtő kör pénztárosa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában