Népdalok, bűvös számokkal

2019.03.08. 17:30

Lelkes pedagógusok, támogató családok állnak a tehetséges fiatal népzenészek mögött

A Pesovár Ferenc nevét viselő Fejér Megyei Népdaléneklési és Népzenei Verseny döntőjét Sárbogárdon rendezte meg a Csoóri Sándor Program támogatásával a Fejér Megyei Művelődési Központ – Művészetek Háza.

V. Varga József

Kiemelt arany Seregélyesre: a Cserrengő énekegyüttest a Ködmön citerazenekar kísérte

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A 7 területi előválogató után 25 település 33 intézményéből 98 produkciót hallgatott meg a szakmai zsűri, a reggeltől estig tartó eseményen 504 diák lépett pódiumra. Míg a fellépőket a városháza dísztermében Vakler Anna, Virágvölgyi Márta, Németh István és Varró János hallgatta, a József Attila Művelődési Központban is remek programok zajlottak, az ifjak gyöngyöt fűztek és babát készítettek. A várakozás izgalmát a Hungarikum együttes enyhítette színvonalas és igényes műsorával, melybe a résztvevőket is bevonta. Majorné Kati, a megyei művelődési központ művelődésszervezője ajándékkal köszönte meg a nap háziasszonyának, Horváthné Erzsikének a sok segítséget, aki a sárszentmiklósi iskola igazgatójaként, s egyben az intézményből induló csoportok felkészítőjeként – kollégáival együtt – nagyon sokat dolgozott azért, hogy a versenyt gördülékenyen lebonyolíthassák.

Az értékelés és az eredményhirdetés már az esti órákban zajlott. „Ezen az igazán tartalmas napon nagyon sok élményt és magas minőséget kaptunk, az előválogatókon a fellépők mindegyikével találkoztunk már, öröm volt újra hallani a dalcsokrokat” – a zsűri nevében Németh István népzenekutató, népzenegyűjtő foglalta össze benyomásait. „Különlegessége volt a döntőnek, hogy a szólisták és hangszeresek mellett felvonultatott egy olyan műfajt, a csoportos népdaléneklést, melyet pontosan húsz évvel ezelőtt Vakler Anna javaslatára és kezdeményezésére építettek be a verseny kiírásába a szervezők.”

A zsűri 34 kiemelt arany, 46 arany, 16 ezüst és 2 bronz minősítéssel értékelte a produkciókat

A „házigazdák”, a Sárszentmiklósi Általános Iskola csoportjai eredményesen szerepeltek. Kiemelt arany minősítést érdemelt a Hajlonca és a Kendermorzsa, aranyat a Piliga, a Csülleng és a Bakafityere, ezüstöt a Csillagvirág. Valamennyiüknek Horváth Ferencné a felkészítő tanára.

Lássuk a további kiemelt „aranyosokat”: Mészárovics Szonja és Násztor Eszter (Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakgimnáziuma, Budapest, felkészítő Török-Ábrahám Brigitta). Csokros Liliomszálak és Vásározók (Móricz Zsigmond Általános Iskola, Dunaújváros, Németh Irma). Tóth Zsófi a (Sajnovics János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Tordas, Kovács Márton Bence), Dénes Koppány és Péter Szabolcs (Gárgyán Zoltán). Horváth Luca, Majoros Dóra, Szabó Janka; Hollós Vivien, Magda Anna Rebeka és Pusztinai Pacsirták (Munkácsy Mihály Általános Iskola, Székesfehérvár, Fux István). Marton Bendegúz (Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola, Székesfehérvár, Zsikó Zsuzsanna), Tulipán Zsombor (Cserta Balázs), Czeilinger Izabella (Héjja Bella), Ujvári Zorka és Tüzinke (Konkoly Csenge).

Kiemelt arany Seregélyesre: a Cserrengő énekegyüttest a Ködmön citerazenekar kísérte
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Százszorszép, Pachál Dorka (Radnóti Miklós Általános Iskola, Mór, Arady Emőke) és Tóth Boróka Panna (Leiner Csilla). Reiz Kitti (Pászti Miklós Alapfokú Művészeti iskola, Mór, Leiner Csilla). Bodzafa, Kisbodzák és Csata Beatrix (Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola, Százhalombatta, Násztorné Réczey Éva). Drienkó Károly (Arany János Általános Iskola és Gimnázium, Százhalombatta, Násztorné Réczey Éva). Kistulipán (Széchenyi István Gimnázium és Kollégium, Dunaújváros, Pocsai Mária). Cserrengő és Ködmön citerazenekar (Seregélyesi Baptista Általános Iskola és Alapfokú Művészeti iskola, Nagy Imola).

Purcsel Cseperke, Gyuricza Eszter és Horváth Rebeka (Prelúdium Alapfokú Művészeti Iskola, Bicske, Szanyi Bettina és Kovács Kata Krisztina). Szekeres Kamilla (Mayossa Hagyományőrző Egyesület, Kiskunmajsa, Berki Lilla).

Pluhár Stella Vanda (Attila Gimnázium és Általános Iskola Sárvíz Alapfokú Művészeti Iskolája, Aba, Szecsődi Rita). Ciszter Legények és Horváth Flóra Bianka (Ciszterci Szent István Gimnázium, Székesfehérvár, Radics Éva és Vadányi Orsolya). Kisrügy (Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Általános Művészeti Iskola, Székesfehérvár, Hódi Fruzsina).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában