Rendhagyó Nemes-művek

2019.03.31. 07:15

Lánc, vászon, élénk színek a Smohay-díjas Nemes Mártontól

A rendhagyó alkotásokhoz rendhagyó tárlatnyitó dukált pénteken a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében.

Bokros Judit

Nemes Márton a megnyitón vehette át 2018-as Smohay-díját Izinger Katalintól

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Alumínium, acél, autófesték, pvc, emelő lánc, mdf – e nem szokványos anyagokkal is dolgozik a festészetre inkább jellemző vászon, fa, akril mellett Nemes Márton festőművész, akinek Tomorrow – Holnap címmel nyílt kiállítása.

Vágyott rá, hogy egyszer bemutatkozzon a fehérvári múzeumban

Az alkotó tavaly nyerte el a fiatal, 35 év alatti tehetségeket támogató Smohay János Alapítvány díját, amelyet azonban akkor nem tudott átvenni, mivel épp Londonban tartózkodott. Nemes Márton ugyanis egy ideje az angol fővárosban él, ahol a Chelsea College of Arts-on folytatott tanulmányokat, s Európa több országában is volt már kiállítása. Ezúttal a fehérváriak vehették szemügyre kisebb és egészen nagy méretű, érdekes felületekké összeálló munkáit, amelyek fő ihletői egyebek mellett a rave és a technokultúra, az eszképizmus, vagy akár a londoni rendőrautók egyedi forma- és színvilága. Nemes Márton alkotói útjáról, arról, hogyan újította meg festészetét Londonba költözése után, s milyen tartalmakat hordoznak látványos művei, a megnyitón Fehér Dávid művészettörténész beszélt részletekbe menően, miután a múzeum igazgatói jogkörben eljáró igazgatóhelyettese, Pokrovenszki Krisztián köszöntötte a nép

Nemes Márton a megnyitón vehette át 2018-as Smohay-díját Izinger Katalintól
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A tárlat rendezéséért felelős Izinger Katalin művészettörténész most végre személyesen is átadhatta a Smohay-díjat, később pedig név szerint mondott köszönetet mindenkinek, akinek a Fehérvár–London viszonylatban létrejött tárlat köszönhető.

Nemes Márton – akit a rendezvényre londoni galeristája, Annka Kultys is elkísért – úgy fogalmazott: „őszintén meg vagyok hatva”, majd hozzátette, hogy ez a múzeum gyerekként fontos intézmény volt számára, vágyott arra, hogy egyszer bemutatkozhasson itt.

Ez a pillanat is eljött, következett a vendéglátás, majd a kerti afterparty, a megnyitó zenei alaphangulatát megadó DJ közreműködésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában