Perelj, Uram!

2019.03.11. 07:20

Csákberény ott lesz a Nemzetiben

Különleges történelmi drámát mutatott be tavaly októberben a Vörösmarty Színház, Szikora János rendezésében. A József Attila-díjas Sobor Antal Perelj, Uram! című darabjának színházi adaptációját Román Károly készítette elő. A megrendítő történetet március 14-én a fővárosi közönség is láthatja a Nemzeti Színházban.

Palocsai Jenő

A történet 1848-ban Csákberényben játszódik.

A falu két haladó szellemű papja, a református Szikszai János és a katolikus Mansbart Antal felolvasta Kossuth Függetlenségi nyilatkozatát templomukban. A szabadságharc bukása után mindkettejüket elhurcolták, és 1849. július 12-én kivégezték őket Nagyigmándon, a református parókia udvarán.

Vécsei László polgármester elmondta, hogy az önkormányzat ingyenes autóbuszos színházlátogatást szervez diákoknak, a szűkebb hazájukról szóló előadás tiszteletére.

A ’48-as forradalom évfordulójának előestéjén a terveik szerint jóval korábban érkeznek majd a Nemzetibe, ugyanis mielőtt felmegy a függöny, körbevezetik a csákberényi tanulókat a színházban, hogy beláthassanak a kulisszák mögé.

A díszelőadásra a csákberényi iskolába járó negyedikes tanulók és kísérőik mellett ingyenes jegyet és utazást biztosít a falu 40 csákberényi állandó lakhellyel rendelkező, felső tagozatos vagy középiskolás diák számára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában