A mozgalom a klasszikus zenét népszerűsíti a megyében

2019.03.21. 07:16

Bach mindenkinek, a Kárpát-medencében is

A Bach mindenkinek fesztiválhoz megyei települések is csatlakoztak. Éljen a klasszikus zene!

Bokros Judit

Az esten lehetőséget kaptak a fehérvári Hermann-zeneiskola növendékei is

Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

Johann Sebastian Bachnak, a barokk kor kiemelkedő zeneszerzőjének, muzsikusának március 21-ei születésnapja adta az apropóját az Amerikából indult Bach in the Subways mozgalomnak. A kezdeményező egy New York-i csellista, Dale Henderson volt, aki a klasszikus zenét szerette volna népszerűsíteni.

Nálunk Bach mindenkinek fesztivál néven ismert a nemzetközi program, amelyben Bach születésnapján, illetve ahhoz közel ingyenes koncertekre kerül sor nyilvános helyszíneken vagy templomokban, koncerttermekben. Hazánkban először 2015-ben csatlakoztak a kezdeményezéshez.

Szabó Balázs zenetörténészt arról kérdeztük: miért Bachra eshetett a választás?

– Azontúl, hogy nagyon ismert, az ő életművében szinte minden korosztálynak szóló darabok vannak, így már a legkisebbeknek is tanítható. Ez egyáltalán nem mondható el minden zeneszerzőről, Kodály bizonyos zenéivel például csak az egyetemistákkal érdemes foglalkozni. Bach maga is tanított, ennek is köszönhető ez a hozzáállás. Nagy összefoglaló mester volt továbbá, az operát leszámítva szinte minden zenei műfajjal foglalkozott. Ezért is nagyon alkalmas a klasszikus zene demonstrálására.

Az esten lehetőséget kaptak a fehérvári Hermann-zeneiskola növendékei is
Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

Idén 71 település 250 helyszínén lesz zenei esemény a fesztivál tíz napja alatt. Székesfehérváron pontosan március 21-én, csütörtökön 17 órakor énekel korálokat az Ökumenikus kórus a Városház téren, Tóka Szabolcs orgonaművész kíséretével. Március 23-án 18 órától pedig az evangélikus templomban kerül sor a kórus koncertjére, ekkor Bach-műveket énekelnek.

A megyéből a kápolnásnyéki Halász-kastélyban szerveztek még koncertet a fesztivál apropóján. Szerdán kora este Kovács Zalán László tubaművész, a fesztivál igazgatója lépett föl Granik Anna zongoraművész kíséretében. Az esten a fehérvári Hermann-zeneiskola növendékei is közreműködtek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában