a nyolcvanadik

2019.02.01. 07:20

Egykori tanárát, Hartyányi Máriát köszöntötte a születésnapi kórus

Nyolcvanadik születésnapján öröménekléssel lepték meg a tavaly Fricsay-díjjal kitüntetett egykori zenepedagógust, Hartyáni Máriát régi tanítványai a Széna téri Általános Iskolában.

Borsányi Bea

Hartyáni Mária néni boldogan vezényelte az alkalmi kórust, és élvezte az öröméneklést

Fotó: Igari Balázs/ Fejér Megyei Hírlap

Mária nénit szigorú, következetes tanárként ismerték a diákok és a kollégák egyaránt, akit azonban szerettek az iskolában. Unokahúga nagy titokban szervezte a születésnapi eseményt, amelyen végül nagyjából egy osztályra való egykori Széna téris diák vett részt. Mária néni több mint 3 évtizedig volt az iskola tanára, a kórus karnagya, valamint egy ideig megyei szakfelügyelőként is tevékenykedett. Az ő ötlete volt az is, hogy advent idején a város iskoláiból szervezett nagy kórus karácsonyi műsort adjon a Városház téren, ami máig is szokásban maradt.

Hartyáni Mária néni boldogan vezényelte az alkalmi kórust, és élvezte az öröméneklést
Fotó: Igari Balázs/ Fejér Megyei Hírlap

– Saját gyermeke nem született, ezért neki mindig is az iskolai tanítványai voltak a gyerekei, akiktől rengeteg élményt kapott a tanórákon és a fellépések alkalmával, sőt sokan még ma is tartják vele a kapcsolatot. Ezt a 75. születésnapjára rendezett családi összejövetelen értettem meg, így már akkor felvetődött bennem a gondolat, hogy a 80. évfordulóra szervezek egy iskolai meglepetéspartit neki – árulta el lapunknak az eseményt követően Hartyáni Ilona, Mária néni unokahúga.

Az alkalmi kórus a tornaterem előtt várta a karvezetőt, akit a Néked szól ez a dal kezdetű dallal köszöntöttek, majd az iskola étkezőjében további dalokat énekeltek, amiket már Mária néni vezényelt. Elhangzott többek között a Viva la musica, valamint a Kodály gyűjtötte Zöld erdőben című népdal is, de az est folyamán egymást érték az újabb és újabb ötletek arra, mit is énekeljenek el közösen. A köszöntés tehát öröménekléssé alakult, ami közben természetesen felelevenítették a régi emlékeket, történeteket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában