Milliós művek kalapács alatt

2019.02.28. 07:45

Rendhagyó könyvbemutató napjaink műkereskedelméről Fehérváron

Két (helyesebben három) szellemi tulajdon, mégis egy „szerző”: Lakner József tartott előadást.

Szanyi-Nagy Judit

Milliós műalkotásokról beszélt Lakner József

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A bevezetőben le is lepleztük az est egyik főszereplőjét, a Vörösmarty Társaság Áron Nagy Lajos Művészetbarát Körének elnökét, Lakner Józsefet. Az előadó összeszedett tudást (mint egyfajta szellemi terméket) adott át a Vörösmarty terembe látogató érdeklődőknek, akik napjaink műkereskedelmének néhány aktuális kérdéséről hallhattak. Az önálló prezentáció alapját Martos Gábor „Ilyet én is tudok” – Sokmilliós művek kalapács alatt, valamint Műkereskedelem – Egy cápa ára című kötetei adták.

A rendhagyó könyvbemutatón kiderült: már a műtárgy fogalma is nehezen meghatározható, a definíció koronként és helyenként változó. Az Antonio de Covarrubias spanyol jogtudóstól származó alaptétel szerint „egy árucikk értéke nem annak igazi természetétől, hanem az emberek véleményétől függ, még akkor is, ha ez a vélemény teljességgel téves”.

Milliós műalkotásokról beszélt Lakner József
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az állítást további fogalommeghatározások (műgyűjtő, befektető), valamint olyan kérdések követték, mint hogy mi szabja meg a piaci árakat, vagy miképpen lehet kategorizálni a különböző műveket, művészeket. A diasorok között még egy Csontváry Kosztka-alkotás is felbukkant.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában