„Eljegyzette a magyar nyelv titkos fűszereinek”

2019.02.09. 14:30

Egy irodalomtanár versei – Kötetbemutatót tartott Vörös Viktória Sárbogárdon

Nyilvánvaló, ezeket a verseket csakis egy tanár, mégpedig irodalomtanár írhatta – mondta a mester egykori tanítványáról. Verskötet-bemutatóra voltunk hivatalosak pénteken este a városi könyvtárba.

V. Varga József

Vörös Viktória és Leszkovszki Albin – „különös Möbius-szalag a végtelen”

Fotó: V. Varga József/ Fejér Megyei Hírlap

Vörös Viktória Virágot üzenj, szülj madarat című kötetének költeményei több síkon elevenedtek meg: szemezgetett belőlük a szerző, idézte egyiket-másikat a beszélgetőtárs, Leszkovszki Albin, szavalták őket a költőnő esztergomi színjátszó ifjai, hegedűn muzsikáltak hozzájuk a pedagógustársak. És akkor még nem beszéltünk a könyv egyediségét adó festményreprodukciókról, amelyek a falra is kivetítve egy újabb vetületét mutatták a verseknek, inspiráltak és visszautaltak.

Vörös Viktória és Leszkovszki Albin – „különös Möbius-szalag a végtelen”
Fotó: V. Varga József/ Fejér Megyei Hírlap

Albin tanár úr a Petőfi gimnáziumban tanította Viktóriát, amikor megkapta a kéziratokat, mondta is: ezt a Vikit eddig nem ismertem. De örömmel töltötte el, hogy megismerhette, az ajánlást is ő írta a könyvhöz. Viktória versben mondta el ars poeticáját: „Versem virágom magzatom / nőj nagyra keblemen / versem kincses kis dobozom / násfám cipellőm fojtó míderem / te tettél széppé / legbelül éppé…”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában