Kiállítás

2019.01.23. 07:10

Jankovics Marcell szeretné, hogy Fehérváron maradjanak rajzai

Március 3-ig tekinthető meg a Csók képtárban Jankovics Marcell Trianon című tárlata. A grafikussal – az érdeklődőkkel zsúfolásig telt kiállítóteremben – Látrányi Viktória beszélgetett kedden este.

B. Kiss László

Nagyon sokan voltak kíváncsiak Jankovics Marcellre

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A rendkívül sokoldalú művész elmondta: a tárlaton látható 170 karikatúra egy, a könyvhétre megjelenő könyvhöz készült. A rajzok ironikusak, de nem feltétlenül fakad kacajra tőlük a néző.

A tárlatvezetésként meghirdetett beszélgetés valóságos történelemóra volt, ahol az alkotó kifejtette: a rajzokon megjelenő arcokról a mai fiatalok többségének – mint fogalmazott – dunsztja sincs, de lehet, hogy éppen ez a tudatlanság teszi számukra felejthetővé a trianoni traumát, amelyet az idősebb nemzedékek estében hiába söpörtek a szőnyeg alá, ha mindenki tudta, hogy ott van…

Jankovics Marcell reméli, hogy a kiállítás vándorolni fog, és olyan városokban is bemutatják, ahová a határon túlról is el tudnak majd jönni az ottaniak, akiknek a kedvéért csinálta a rajzokat.

Nagyon sokan voltak kíváncsiak Jankovics Marcellre
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A hallgatóság megtudhatta azt is, hogy az alkotó szeretné, ha a tárlaton látható művek együtt maradnának, mégpedig Székesfehérváron. Erről már a kiállítás kurátorával, Tóth Norberttel is beszélt – tette hozzá. A beszélgetésből kiderült az is, hogy Jankovics Marcell jelenleg a Toldi animációs feldolgozásával foglalkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában