Útvonalkísérletek rajzban

2018.12.22. 07:10

Karika túra, Zocskár módra – égi-földi pokoljárással

Zocskár unja azt, amiről bizonyossággal elmondhatja, hogy meg tudja rajzolni. A karikatúra számára sokkal nagyobb kihívásokat rejteget, melyben kiteljesedhet fanyar, egyéni humora, sokszor rejtelmes, művészi lelkivilága.

V. Varga József

Zocskár András Fülöp Gyula régésznek dedikálja karikatúra-kötetét Fotó: Hargitai-Kiss Virág

Zocskár András keramikus frissen megjelent, Karika túra című könyve az évtizedek során készült karkatúráinak gyűjteménye. A kiadvány a Sárbogárdi Múzeum Egyesület és a Bogárd és Vidéke Hírház támogatásával készült.

„A rajzokból Zocskár András boldogságos égi-földi pokoljárásnak története kerekedik ki” – állítja a kötet bevezetőjében Hargitai Lajos könyvkiadó, majd így folytatja: de persze nem vallana Zocskárra, ha ezen is nem csavarna egyet, s vissza nem mutatna ránk, hogy ezek a rajzok igazából nem is róla, hanem András szemüvegén keresztül rólunk szólnak.

Zocskár András Fülöp Gyula régésznek dedikálja karikatúra-kötetét
Fotó: Hargitai-Kiss Virág

Ha belelapozunk a könyvbe, itt-ott Dante Isteni színjátékára hajazik. Karika túra a címe, így különírva, és a rejtett, belső alcímmel megspékelve: Útvonal kísérletek. Elénk tárulnak a világ és a pokol grádicsai, amit a fejezetcímek adnak meg: Iskola, Lakatlan sziget, Túlvilág, Kórház, Egyebek. „Ezekben az útvesztőkben bolyongva magunkra találhatunk” – véli Hargitai. „Netán végképp elveszünk?”

Hargitai Lajos könyvkiadó a bemutatón
Fotó: Gál Sándor

A művelődési házbeli könyvbemutatón az oldott hangulat megalapozásaként András unokája, Juhász Zénó Romhányi József: Egy szú végrendelete című humoros versét tolmácsolta, Dániel Zsolt Dániel pedig Kányádi Sándor: Az okos kos című meséjét mondta el. Zocskár András munkásságát Leszkovszki Albin méltatta, Hargitai Lajos és Hargitai-Kiss Balázs pedig a kiadó szemszögéből mutatta be a kötetet. A könyvben szereplő rajzokat Zocskárné Bartal Zsuzsanna „szólaltatta meg”. Makkos Anna Ráhel Örkény István: Arról, hogy mi a groteszk című novelláját olvasta föl. Az alkotóval Makkos Norbert beszélgetett a karikatúrák megalkotásának folyamatáról, a rajzok ábrázolta témákról. A beszélgetést megszakítva Zocskár egy újabb oldalát ismerhettük meg, amikor Anna Ráhel felolvasta az alkotó két novelláját, a Két falevél, valamint a Megérkezett egy lélek címűt.

Végül az interaktív vetítés keretében a közönség képaláírást javasolhatott egy-egy karikatúrához. (Mindezzel olvasóink is próbálkozhatnak az alábbiakban…)

Zocskár András karikatúrája. Tippeljenek képaláírására…

A Sárbogárdi Múzeum Egyesület nemrégiben Zocskár András keramikus 70. születésnapja alkalmából rendezett kiállítást a művelődési központban, ahol az alkotó kerámiái mellett rajzait, festményeit és kollázsait láthattuk. Karika túra című kötete András „ön- és közfricskáit” vonultatja fel, és e legutóbbi alkalmon az is kiderült, hogy a szerző a betűk világában szintén otthonosan mozog. Egyre újabb és újabb rétegeket mutat meg magából.

András, várjuk a következőt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában