Útvonalkísérletek rajzban

2018.12.22. 07:10

Karika túra, Zocskár módra – égi-földi pokoljárással

Zocskár unja azt, amiről bizonyossággal elmondhatja, hogy meg tudja rajzolni. A karikatúra számára sokkal nagyobb kihívásokat rejteget, melyben kiteljesedhet fanyar, egyéni humora, sokszor rejtelmes, művészi lelkivilága.

V. Varga József

Zocskár András keramikus frissen megjelent, Karika túra című könyve az évtizedek során készült karkatúráinak gyűjteménye. A kiadvány a Sárbogárdi Múzeum Egyesület és a Bogárd és Vidéke Hírház támogatásával készült.

„A rajzokból Zocskár András boldogságos égi-földi pokoljárásnak története kerekedik ki” – állítja a kötet bevezetőjében Hargitai Lajos könyvkiadó, majd így folytatja: de persze nem vallana Zocskárra, ha ezen is nem csavarna egyet, s vissza nem mutatna ránk, hogy ezek a rajzok igazából nem is róla, hanem András szemüvegén keresztül rólunk szólnak.

Zocskár András Fülöp Gyula régésznek dedikálja karikatúra-kötetét
Fotó: Hargitai-Kiss Virág

Ha belelapozunk a könyvbe, itt-ott Dante Isteni színjátékára hajazik. Karika túra a címe, így különírva, és a rejtett, belső alcímmel megspékelve: Útvonal kísérletek. Elénk tárulnak a világ és a pokol grádicsai, amit a fejezetcímek adnak meg: Iskola, Lakatlan sziget, Túlvilág, Kórház, Egyebek. „Ezekben az útvesztőkben bolyongva magunkra találhatunk” – véli Hargitai. „Netán végképp elveszünk?”

Hargitai Lajos könyvkiadó a bemutatón
Fotó: Gál Sándor

A művelődési házbeli könyvbemutatón az oldott hangulat megalapozásaként András unokája, Juhász Zénó Romhányi József: Egy szú végrendelete című humoros versét tolmácsolta, Dániel Zsolt Dániel pedig Kányádi Sándor: Az okos kos című meséjét mondta el. Zocskár András munkásságát Leszkovszki Albin méltatta, Hargitai Lajos és Hargitai-Kiss Balázs pedig a kiadó szemszögéből mutatta be a kötetet. A könyvben szereplő rajzokat Zocskárné Bartal Zsuzsanna „szólaltatta meg”. Makkos Anna Ráhel Örkény István: Arról, hogy mi a groteszk című novelláját olvasta föl. Az alkotóval Makkos Norbert beszélgetett a karikatúrák megalkotásának folyamatáról, a rajzok ábrázolta témákról. A beszélgetést megszakítva Zocskár egy újabb oldalát ismerhettük meg, amikor Anna Ráhel felolvasta az alkotó két novelláját, a Két falevél, valamint a Megérkezett egy lélek címűt.

Végül az interaktív vetítés keretében a közönség képaláírást javasolhatott egy-egy karikatúrához. (Mindezzel olvasóink is próbálkozhatnak az alábbiakban…)

Zocskár András karikatúrája. Tippeljenek képaláírására…

A Sárbogárdi Múzeum Egyesület nemrégiben Zocskár András keramikus 70. születésnapja alkalmából rendezett kiállítást a művelődési központban, ahol az alkotó kerámiái mellett rajzait, festményeit és kollázsait láthattuk. Karika túra című kötete András „ön- és közfricskáit” vonultatja fel, és e legutóbbi alkalmon az is kiderült, hogy a szerző a betűk világában szintén otthonosan mozog. Egyre újabb és újabb rétegeket mutat meg magából.

András, várjuk a következőt!

Ezek is érdekelhetik

facebook comments widget